Kuidas jääda ellu ehk taasta hingamine, roni jääaugust ja otsi sooja

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paide vanemoperatiivkorrapidaja ja seltsi Eesti vetelpääste kuuluv Pavel Ivanov tunnistas, et kui videotes näidatud olukorrad oleksid juhtunud tavariietes tavainimesega, oleks situatsioon võinud kujuneda lõppkokkuvõttes päris ohtlikuks.

Katsed toimusid reede pärastlõunal, paari miinuskraadiga õhu- ja paari plusskraadiga veetemperatuuri juures.

"Kui inimene kukub sedavõrd külma vette, siis on tal enese päästmiseks väga vähe aega," selgitas Ivanov. "Vältida tuleks paanikat. Esimese minuti jooksul tuleb taastada oma hingamine, järgmise kümne minuti jooksul tuleks püüda august välja saada. See on maksimaalne piir vältimaks külmumist."

Jääagust välja saades on kriitiline tunni aja jooksul sooja saada. "Kui selline koht puudub, tuleks märjad riided veest välja väänata, need uuesti selga panna ja siis edasi liikuda," õpetas ta.

Pavel Ivanov rõhutas, et käimasoleval talvel on meil ilm ja seega ka jääolud olnud väga heitlikud. Veekogusid kattev kihiline jää pole kindlasti sedavõrd ohutu kui see, mis on tekkinud mitu nädalat kestnud pakase tõttu.

Ivanov tunnistas jäänaasklid väga kasulikuks abivahendiks jääaugust pääsemiseks. "Sõrmed hakkavad külmas vees paratamatult külmuma ja me ei suuda nendega end mööda jääd välja tõmmata," selgitas ta. "Kui jääle võetakse kaasa ka mobiiltelefon ja auto võtmed, tasuks mõelda, et vette kukkudes pole neist, pükste taskusse pistetud esemetest enam kasu. Võtmed ja telefon tuleks püüda pakkida veekindlalt, et veest väljasaades oleks võimalik kutsuda abi ja pääseda autosse sooja."

Järvamaa päästjatele pole jääõnnetused sel talvel veel tööd andnud. Üks talvine uppumine on registreeritud Ida-Virumaal.

Ivanovi soovitas inimestel olla kannatlik ning hoida nõrgast jääst eemale. "Parem olla ettevaatlik kui tegeleda hilisemate tagajärgedega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles