Järvamaa muuseum toob välja "Hitleri niidumasina"

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laupäeval avatakse Järvamaa muuseumis näitus „Kui relvad vaikisid“. Näitus räägib sellest, et 3. jaanuaril 1920. aastal vaikisid  relvad Eesti Vabadussõjas, mis viis kuu aega hiljem, 2. veebruaril, Tartu rahuni.  Näituse avamine on Ajakeskus Wittensteinil ja Järvamaa muuseumil avaakordiks õige peatselt saabuva Eesti Vabariigi sünnipäevakuu tähistamisel.

Muueumi kultuuri- ja programmijuht Tarmo Hints ütles, et Vabadussõda pole siiski ainus ajajärk, mis näitusel on esindatud. «Enamus väljapanekust jääb Suvesõja ja Eesti kaitsmise aega 1944. aastal. Väljapanekusse ei kuulu aga mitte ainult relvad: esindatud on nii eestikeelne meditsiiniõpik sanitaridele kui ka näiteks laskurkorpuse käsiraamat. Üheks huvitavamaks eksponaadiks on aga nn „Hitleri niidumasinaks“ tembeldatud kuulipilduja MG-42, mis kõige rohkem oli pinnuks silmas just ameeriklastel Normandias. Lisaks ka suuremaid ja väiksemaid isiklikke esemeid: kogu saksa sõduri komplekt alates lusikast-noast-kahvlist kuni erinevate relvadeni välja. Samuti Vene poolel sõdinute asjad ning esemed.»

Näitus avatakse ametlikult 24. jaanuaril kell 14 ning jääb avatuks kuni 26. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles