Teadlane avastas, kuidas valetamist mõjutada

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese aju..
Inimese aju.. Foto: Wikipedia / Internet.

Valetamine on  inimeste igapäevaelu osa, tahtmatult eksitavad või tahtlikult valetavad kõik inimesed. Inga Karton näitas Tartu ülikoolis kaitstud doktoritööga, et aju uurides on võimalik petukäitumist kindlaks teha ja selle esinemise sagedust magnetimpulssidega mõjutada.

Valetamise kindlakstegemine sõltub Kartoni hinnangul siiski väga tugevalt nii inimesest kui ka valetamise ja selle kindlakstegemise kontekstist. «Oma uuringute käigus õnnestus meil inimeste petukäitumises esile kutsuda muutust ning seda ka ajus registreerida,» sõnas ta.

Töö käigus ilmnes näiteks, et inimeste petukäitumist saab magnetstimulatsiooni abil mõjutada. Teadaolevalt on petukäitumisse haaratud aju suurte poolkerade üks eesmistest piirkondadest. «Kui seda piirkonda mõjutada pidurdavat toimet avaldavate niinimetatud väsitavate magnetimpulssidega, siis parema poolkera mõjutamise järel on keerulisem tõest väidet tagasi hoida ehk inimesed valetavad vähem. Kui aga pidurdada vasaku poolkera vastavat piirkonda, siis õnnestub tõese väite tagasihoidmine paremini ehk isikud valetavad rohkem,» selgitas Karton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles