Libedatel teedel valitses kaos

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar kilomeetrit Peetrist Järva-Jaani poole vajus liinibuss  kraavi nii õnnetult, et bussijuht ja reisija pääsesid sealt välja alles päästjate abiga. Kuigi päästjatel on võimsad autod, ei saanud nad libedal teel bussi teele tagasi tõmmata, vaid pidid teehooldusmasinat ootama.
Paar kilomeetrit Peetrist Järva-Jaani poole vajus liinibuss kraavi nii õnnetult, et bussijuht ja reisija pääsesid sealt välja alles päästjate abiga. Kuigi päästjatel on võimsad autod, ei saanud nad libedal teel bussi teele tagasi tõmmata, vaid pidid teehooldusmasinat ootama. Foto: Tiit Reinberg

Eile hommikul valitses Järvamaal Kareda vallas klaaslibedatel teedel kaos, kus üksteise järel libisesid kraavi kolm liinibussi, haagisega piimaveok, päästeauto ja mitu sõiduautot. Natuke aega oli tee libeduse tõttu koguni suletud.

Kaos teedel algas tööpäeva algusega, kui Anna–Peetri–Huuk­si teel libises vähem kui aastavanune liinibuss kraavi. Loetud minutid hiljem sõitis sellest bussist mööda täpselt sama marki ja sama vana buss, mis vajus teel risti paarsada meetrit eemal.

Omal jõul buss ennast enam õigeks ei saanud. Kohale tulnud päästjate, politseinike ja kohalike abiga toodi bussi rataste alla puukoort, misjärel meeste jõul pööras buss jälle nina Peetri poole ja jätkas teosammul sõitu.

Selleks ajaks oli sündmuskohal kraavi libisenud päästjate auto ja üks sõiduauto. Tee oli nii libe, et ka inimestel oli raske püsti püsida, mistõttu sulgesid politseinikud seal suurema segaduse kõrvaldamise ajaks liikluse.

Samal ajal libises Peetrist paar kilomeetrit Järva-Jaani poole kraavi samasugune liinibuss. Peale juhi oli bussis koolipoiss Jaan-Markus. Buss vajus kraavipervel viltu ja uks jäi lumevalli vastu nii, et bussist nad välja ei pääsenud. «Ma kartsin, et buss vajub ümber,» sõnas Jaan-Markus. Tema hirm kestis niikaua, kuni saabusid päästjad, kes ta bussist välja aitasid ja oma autosse sooja võtsid.

Vaevalt olid päästjad Jaan-Markuse bussist välja aidanud, kui tuli teade, et samas paigas, kus kaks bussi olid kraavi vajunud, vajab nüüd abi haagisega piimaauto.

Piimaauto juht Aivar Sõrmus selgitas, et sõitis keset teed, aga kui vastu tuli politseiauto, pidi ta oma sõiduritta naasma ja kohe seejärel vajuski auto kraavipervele.

Enne kui piimaauto tagasi teele pääses, vajus umbes paari kilomeetri kaugusel kraavi teehöövel, mis küll omal jõul sõitu jätkas.

Kareda vallavanem Kulno Klein ütles, et Anna–Peetri–Huuk­si tee, kus eile hommikul valitses kaos, on valla tuiksoon. «Võib liialdamata öelda, et tegemist oli kriisolukorraga,» sõnas ta.

Klein, kes on ka staažikas sõiduõpetaja, sõitis mööda kõnealust teed ja tunnistas, et peale heade rehvide ja sõiduoskuse läks hommikul seal ka õnne tarvis. «Ma sõitsin 20-30 kilomeetriga tunnis, kiiremini polnud lihtsalt võimalik,» sõnas ta.

Kuigi hooldusnõuete kohaselt polnud teehooldaja midagi valesti teinud, siis Kleini hinnangul ei saa olukorraga rahule jääda. «Teede parema talihoolduse saame siis, kui töö tegijat ei valita vähempakkumise teel ja hooldusnõudeid karmistatakse,» lausus ta.

Järvamaa ühistranspordi keskuse tegevdirektor Harri Lepamets ütles, et Kareda ja Järva-Jaani kandis bussid eile kõikjale ei jõudud ja pärastlõunal veeti lapsi busside asemel koju autodega, sest nii oli ohutum liigelda.

Lepamets lootis, et täna hommikuks on sõiduteed sellises korras, et kõik bussid saavad liinile minna.

Järva maavanem Alo Aasma ütles, et plaanib kokku kutsuda ümarlaua, et tekkinud olukorda rahulikult analüüsida.

Maanteeameti ametnik: saab paremini küll

Maanteeameti Ida regiooni hooldeosakonna juhataja Andres Piibeleht ütles, et eile öösel hakkas vihma sadama ja siis külmetama, mis muutis teed väga libedaks.

Piibeleht kinnitas, et teehooldaja asus tööle kohe, kuid tööpäeva alguseks ei jõudnud kõikjale. Teehooldajale Piibelehel midagi ette heita pole, sest nõuded on täidetud. Samas oli ta seda meelt, et tööd saab ka paremini teha.

Piibeleht kinnitas, et teehooldusnõuded lähevad järjest karmimaks.

Ta lisas, et Järvamaal asuvate riigiteede hooldaja leidmiseks kuulutatakse riigihange välja juba järgmisel kuul ja arvatavasti maiks on teada, kes seda tööd järgmisest aastast tegema hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles