Apteekrite streik leidis toetust

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Täna olid proviisorite hoiatusstreigi tõttu mitu tundi suletud mõlemad Türi apteegid. Teised proviisorite apteegid avaldasid küll streigile toetust, kuid uksi külastajate ees ei sulgenud.

Osaühingu Türi Apteek juhataja Anne Simson ja osaühingu Folia Apteek juhataja Anu Laimets on seda meelt, et kõik võimalused seaduseloojate tähelepanu äratada tuleb ära kasutada. «Loodame, et nad võtavad meid kuulda,» ütles Simson. Laimets lisas, et seni on proviisorite häält vähe kuulda võetud.

Kuigi hoiatusstreik pidi kestma kella 14ni, lõpetas osaühingu Folia Apteek selle tund varem. Mõni minut enne kella 14 oli apteegis mitu inimest vaatamata sellele, et kliente teenindas kaks proviisorit. «Ust avades meil järjekorda just ei olnud, aga päeva jooksul käis inimesi ust katsumas küll,» sõnas juhataja Anu Laimets.

Laimets lisas, et kui ukse taga oli kõnniraskustega eakas, lasid nad ta sisse ja andsid rohud kätte. Ülejäänutele  selgitasid nad, mida proviisorid streigiga saavutada soovivad. «Paljud inimesed olid kuulnud streigist ja suhtusid sellesse mõistvalt, toetavalt. Pahane ei olnud meie peale keegi,» ütles Laimets.

Streigist oli kuulnud ka kella 14 paiku apteeki tulnud türilane Tanel (41). Ta märkis, et seadis apteeki tuleku selleks ajaks, kui streik läbi on.

Proviisorite ettevõtmisse suhtus Tanel igati soosivalt. «Mina ei poolda ravimite kauplustes müüki ega turu vabaks andmist,» sõnas ta.

Türilane Aare Jürisoo (63) kiitis samuti proviisorite hoiatusstreigi heaks. «Kohapeal peab ikka proviisor olema, tema oskab nõu anda ja õiget ravimit soovitada,» ütles ta.

Streigist oli Jürisoo lehest lugenud ja sättis seetõttu tuleku veidi hilisemaks kui tavapäraselt.

Suletud oli ka Paide Vee tänava haruapteek Väätsal. Aravete, Koeru ja Järva-Jaani apteegi juhatajad ütlesid varem, et kuigi nad toetavad streiki ja selle mõtet, uksi külastajate ees nad sel ajal ei sulge.

Järva-Jaani apteegi juhataja Maimu Plinker põhjendas, et reedeti toob valla buss paljusid kaugema kandi inimesi alevisse poodi ja apteeki. «Oleme streigi poolt ja toetame teisi proviisoreid, aga tavainimene ei pea seetõttu kannatama,» sõnas ta.

Ka Aravete ja Koeru apteegi juhataja tõid põhjenduseks, et reedeti liigub valla keskuses tavapärasest rohkem rahvast, keda ametnike tegematajätmiste eest karistada oleks vale.

Paide Vee tänava apteegi juhataja ja Eesti apteekrite liidu juhatuse liige Kai Kimmel sõnas, et nende streikimisel puudus mõte, sest linnas on mitu ketiapteeki. «Aga Türil avaldab streik kindlasti mõju ja pälvib inimeste tähelepanu,» lisas ta.

Tähelepanu tõmbamine seadusemuudatusele ongi Kimmeli ütlust mööda streigi peaeesmärk. Ta märkis, et streigi ettevalmistuseks ja inimeste teavitamiseks jäi aega napiks, kuid neist mitteolenevatel põhjustel. «Riigikogus läbis seadusemuudatus, mis liberaliseerib ravimituru esimese lugemise, detsembri lõpul ja muudatusettepanekud tuli esitada juba 2. jaanuariks. Sotsiaalkomisjon arutab neid 12. jaanuaril ehk esmaspäeval,» selgitas ta.

Kimmel tõi murettekitava asjaoluna esile, et seadusemuudatus lubab jõustudes apteeki pidada kõigil, kes on 18aastased ega ole kohtulikult karistatud.

Kai Kimmeli andmeil on praegu Eestis 120 proviisoriapteeki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles