Jahimehed päästsid põdra uppumissurmast

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmise aasta viimasel päeval sai Türi valla jahimees Jüri Eibak kalamehelt teate, et põder on vajunud läbi Pärnu jõe jää ja paistab, et omal jõul sealt kaldale ei pääse. Kuus jahimeest aitasid põdra loodusse tagasi.

Et Pärnu jõgi poolitab Jändja ja Karjaküla kandis Eibaku juhtimisel tegutsevat Jüriöö ja Türi jahtkonda, teavitas ta telefonitsi jõkke vajunud põdrast ka naaberjahtkonna vanemat Toomas Lepindit. «Põder oli suundumas just Karjaküla poole jäävale Türi jahtkonna maadele ja sealtpoolt kaldast oli parem hakata teda kaldale  aitama,» selgitas ta.

See, et läbi jõejää vajunud põder abita kaldale ei pääse, oli seitse aastat jahimehena tegutsenud Jüri Eibakule kohe selge.

Toomas Lepind märkis, et telefonivestluse järgi arvas ta, et ju vees hulpiv põder vajab omal jõul kaldale pääsuks veidi hirmutamist.

Kohapeal selgus Lepindile, et keset jõge on sarvede järgi kolmandat-neljandat talve elav põder, kes on jões kaldale saamise nimel juba päris palju mütanud. «Ta oli ikka päris mitu meetrit esijalgadega jääle tõusta püüdes jääd lõhkunud ja paistis sellest päris väsinud olevat,» selgitas ta. «Hoidis teine vaid pead jää ääre peal, jalgu enam jääle ajada ei jõudnud.»

Jüri Eibak lisas, et jõgi on selles kohas sügav, nii et põdra jalad ei pruukinud põhja ulatudagi.

Jälgede järgi oli näha, et jõge oli põder ületama asunud koos teise liigikaaslasega. «Jäljed näitasid, et jõele suundus kaks looma, ju teine oli kergem ja pääses üle, raskem vajus jõe keskpaiku läbi,» ütles Lepind.

Kuuekesi jõe äärde jõudnud jahimehed sidusid endi seast kergeimale, koolipoisist Indrek Eibakule nööri ümber keha ja saatsid ta kirvega põdrapullile kaldale tulekuks jääd lõhkuma. Kahe meetri jagu oligi tarvis seda teha.

Kalda äärde põder ka tuli, kuid oli külmas vees rahmeldamisest nii väsinud, et pervest üles ikka ei saanud.

Ei saanud ka jahimehed jätta looma vana-aastaõhtul nii külma vette ja otsustasid ta ATVga kaldale tõmmata. «Natuke ta küll püüdis puhkida ja sarvedega vehkida, kui talle köitega lähenema hakkasime, kuid jõud oli teisel  raugenud, et suuremat ohtu talle köite külgepanek meile kaasa ei toonud,» selgitas Toomas Lepind.

Kaldal sättisid jahimehed põdrapulli puhkeasendisse ja alles siis jätsid teise rahulikult looduse rüppe taastuma. «Kell oli kolme paiku pärastlõunal, kui end kodu poole sättisime,» lisas Eibak.

Järgmisel päeval läks Türi jahtkonna vanem Toomas Lepind uurima, kuis põdral läheb. Polnud teda enam jõe ääres. Läheduses elavat, ka põtra päästmas käinud jahimeest Ain Kaldi oli uudishimu juba hommikuvalges ajanud põdra saatust uurima ja juba siis teda enam polnud. «Hea, et vana aasta lõpp ja uue aasta esimesed päevad vesised olid. Tänase pakasega poleks põdrast elulooma saanud,» ütles Lepind.

Nii said jahimehed rõõmu tunda sellest, et olid ühe korraliku põdrapulli elule aidanud. Päästeürituses osalesid ka Türi jahtkonna mehed Raivo Metsalu ja Kalle Kald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles