Jooga toob mehes esile tema naiseliku poole

Silvi Lukjanov
, reporter, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadjamees Kalev Veskimäe
Teadjamees Kalev Veskimäe Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi mehed arvavad, et neil pole tarvis vaimsusega tegeleda, usub Järvamaa ainus meesjoogaõpetaja Kalev Veskimäe, et edu nii äris kui ka pereelus sõltub kõigepealt naiseliku tunnetuse ja meheliku ratsionaalsuse tasakaalust, mida aitab edukalt saavutada jooga.

Enamik inimesi seostab joogaharjutusi tavalisest suurema painduvusega, seega sobib rohkem naistele, kuid kas joogal on sugu?

On ja ei ole ka. Jooga kui elustiil hõlmab inimeseks olemist ja me oleme ju mehed ja naised.

Energeetiliselt on siin vahe kohe väga suur. Tüdrukud teavad sündides, miks nad tulevad, ja poisid ei tea. Poistele annavad elusihi ja identiteedi vanemad.

Kas siis mehedki vajavad jooga juurde suunamist?

Naised jõuavad küll kiiremini jooga juurde, sest nad on tunnetuslikumad ja tajuvad, et midagi on veel peale materiaalse maailma.

Naised tunnetavad seda enda sees ja ühe põhjusena erinevate meeleolude tõttu, mis aktiveeruvad teatud aja tagant. Mehed on stabiilsed ja arvavad, et nendel pole tarvis vaimsusega tegeleda, et neil on jumalaga kogu aeg ühendus.

Jooga rahustab naiselikku emotsionaalsust. Nii et joogaga tegelevad mehed on naiselikud?

Ei pruugi olla, kuid selles on ka natuke tõde. Üks elu eesmärke on, et mehel tuleb leida endas naiselikku  ja naisel mehelikku poolt – seda tasakaalu saabki joogas.

Näitena võib mees ehitada maja, kohe mitu maja, kuid need kõik on justkui valed, sest keegi ei taha neis elada.

Sellepärast, et mees ehitab maja oma praktilisest mõtteviisist, temas pole pehmust, õrnust ehk sisemist taipamist. Kuid maja ehitades on vaja tunnetada, kuhu, mõelda, milline, ja siis ehitada. Nii on iga ettevõtmisega siin elus.

Seega joogaga tegelemine korrastab mõttetegevust?

Aga loomulikult! See on meie üks suuremaid lõkse siin elus aru saada, et ma pole see, mis mu peas toimub. Mehed on meil jäigad nii füüsiliselt kui ka mõtetelt. Tunnete poole pealt lausa tundetud, kuid elu toimib tunnetuse kaudu.

Peas on meil ainult minevik ja kogemus või koolis õpitu ning sellega ei tehta mitte midagi. Kui vaadata maailma edukaid firmajuhte, uusi liidreid, siis eranditult kõik tegelevad vaimsusega.

Sealt tuleb nende intuitsioon ja tarkus. Millegi uue loomine ei tule vana pidevas kordamises.

Kas joogatunnis tunnetatavad füüsilised tugevused ja nõrkused väljenduvad kuidagi vaimse poole tugevustes ja nõrkustes?

Ikka, muidugi tuleb see välja, sest füüsise nõrkus näitab vaimsuse puudujääki.

Näiteks eestlaste turja- ja seljapiirkonna valud on seotud emotsioonidega. Näitab, et inimene ei saa elus oma emotsionaalse fooniga hakkama. Lihtsamalt öeldes on tal stress.

Alaseljavalud tulevad veel sellestki, et meil pole sisemist väge.

Milline on joogatundi tulekuks õige vanus?

Kuigi olen ka lastejooga õpetaja, ma alla 15-16aastaseid tavatundi ei oota. Noortele tuleb teistmoodi läheneda. Ülempiiri pole.

Mul on tundides ka toolidel harjutuste tegijaid, sest nende jalad lihtsalt algul rohkem ei paindu, kuid juba mõne kuu pärast tulevad nad aina rohkem põrandale.

Oma ego tuleb joogatundi tulles maha jätta.

Kui tihti on hea joogaharjutusi teha?

Minul kuulub jooga igasse päeva. Teinekord kohe hommikul, teinekord õhtusemal ajal.

Keskendumisharjutuste tegemiseks pole tegelikult ju koht oluline. Seda kogesin aastaid tagasi Indias, kus panin tähele bussis istuvat meest, kes tegi hingamisel imelikku häält. Mõtlesin tookord, et tal on midagi viga, kuid nüüd tean, et ta tegi tulehingamist.

Nii et ka 20-30minutise bussisõidu võib joogale pühendada?

Midagi on võimalik teha jah, visualiseerida ja hingamisharjutusi kindlasti.

Olen nõustanud ka äriinimesi, üks küsis, mida annaks talle jooga, kui ta leiab selleks päevaplaanist kõige rohkem kümme minutit.

Soovitasin tallegi hingamisharjutust. Hingamise kaudu on võimalik aru saada, kes sa oled, ja aktsepteerida oma tõde. Maailm otsib illusoorsust, välist küllust, näitlikkust, kuid kõik algab seestpoolt.

Nii tulevad jooga juurde pigem mehed, kes on juba kuhugi jõudnud ja julgevad olla nemad ise. Jooga eesmärk on leida iseennast, sest meid on ju mitu. Üks minu olemus ja teine isiksus, persoona ehk kreeka keeles mask, mida maailm genereerib.

 Jooga aitab taibata, kus on meie maskid, kus tegelik mina ja kus asub mu vägi.

Millised inimesed jõuavad teie kundalini jooga tundi?

Harva need, kes virisevad, vinguvad, kritiseerivad. Neid satub siia, kuid väga harva ja et nad on tunnis nagu võõrkehad, siis kukuvad kiiresti välja.

 Üks põhjus on see, et sellise suhtumisega inimestel on keha täiesti kinni ja inimene ongi nagu puupulk. Mentaalselt ehk vaimselt paindumatu tähendab ka füüsiliselt paindumatut.

Joogatundi tulevad need, kes on taibanud oma paindumatuse, kanguse põhjust, et see tuleb neist endast, ja nad on hakanud otsima lahendusi.

Klassikaliselt on siin tõukeks ka iseenda kannatused, nagu haigus, lahutused ja muu elutraagika. Kannatused on meile tegelikult tõeliselt suured kingitused, mis panevad elus pöördeid tegema. Kui neid poleks, mõnuleks me kõik ainult kuskil diivanil.

Milline teie joogatund välja näeb?

Kundalini poolteisetunnine koosviibimine algab loitsuga. Sellega anname endale märku kõrgeima minaga ühenduse võtmiseks. Algul ei pruugi tegevuse tähtsust taibata, kuid tasub kaasa tehes pürgida selle poole.

Järgnevad hingamisharjutused, räägime elustiilist ja selle päeva harjutuste kriyast. Kriya on terviklik iidne teadmine hingamistest ja harjutustest, kus mina ei tee omaloomingut, vaid püüan aastasadu toimivaid harjutusi edasi anda nii täpselt ja hästi, kui oskan.

Täna (vestlus leidis aset kolmapäeval – toim) on teemaks käärsool ja ühes sellega meie tervise alustala ainevahetus, mida teha ja kuidas toetada ennast häirete korral.

Teeme soojendusharjutusi, kriyast tulenevaid asendeid, kehalukke, lõdvestust ja lõpetame meditatsiooniga.

Iga tund on omaette tervik, seetõttu võib alati olla nii liitujaid kui ka lahkujaid.

Kuidas teist sai joogaõpetaja?

2005. aastal nädalasel koolitusel Rootsis sattus gruppi joogaõpetaja, kelle esimeses hommikuses tunnis tundsin, et olen õiges kohas.

Ta oli kundalini jooga õpetaja, kelle tunni esimese kümne minutiga teadsin, mis minu sees toimub, ja otsustasin, et see on asi, millega jätkan.

Sealt tulles oli Eestis tuntuima kundalini jooga õpetaja Marika Blossfeldti kümnepäevane laager. Kuigi kohad olid kaks kuud ette hõivatud, sain vaid kaks päeva enne helistades just vabanenud koha. Täpselt nii elu meid lükkabki. Kui see on sinu teema, siis saad selle alati.

Edasi tuli veel palju õppida. Teised hakkasid minus joogaõpetajat nägema varem, kui võtsin julguse üldse tunde andma hakata.

Pelgasin loitsimist. Kartsin, sest olin tõsiselt võtnud oma muusikaõpetajat, kes soovitas mul avalikult mitte laulda. Mul kulus aastakümneid enne, kui sain aru, et õpetajat ei tasu võtta nii tõsiselt.

Mehed on arad, sellepärast käib mitu neist joogatunniski vaid individuaalselt. Kohtume, teeme koos joogatunni ja annan harjutused. Vajadusel suhtleme  e-kirja teel. Nii ei pruugi nad kunagi jõuda  rühmatundi.

Kuid siingi pole midagi imestada, sest iidsetel aegadel oli jooga ainult ülikute ja valitud inimeste praktika. See on salateadus, mida õpiti ainult oma joogaõpetajalt.

1968. aastal kutsuti joogi Bhajan Ameerika mandrile ja ta otsustas, et aeg on anda see salateadus ka lääne inimestele.

Olete õnnelik valitud teel?

Jah, loomulikult. Ei kõhkle. Inimestega tegelemisest ja elu mõtestamisest on saanud minu põhitöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles