Õnnetuste ennetus muutub veelgi olulisemaks

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeamet soovib aastaks 2025 jõuda Põhjamaade tasemele, ütles Järvamaa päästeosakonna juhataja Janar Kärner.

Janar Kärner ütles laupäeval Järva-Jaani tuletõrjeseltsi 115. aastapäevale pühendatud konverentsil esinedes, et 2025ndaks aastaks võiks Eestis olla Põhjamaadega võrreldaval tasemel nii tulekahjude kui ka tules hukkunute arv. "Järjest olulisem osa on tulekahjusid ennetaval tööl," sõnas ta. Suurim väljakutse seejuures on Kärneri ütlust mööda ennetusalase teabe viimine nn probleemse kontingendi ehk alkohoolikute ja narkomaanide teadvusse. Samuti on tema meelest üsna palju inimeste õpitud abitust, mis tähendab, et õnnetuse korral jäetakse kõik ainult päästjate hooleks. "Kuigi tehnika areneb üha, mis muudab ka meie tööd õnnestuste ajal lihtsamaks, ei tohi ainult päästjatele loota." Ta märkis, et maal, kus inimesi elab vähe ei saa ega peagi tuletõrje viie minutiga kohale jõudma. 

Järvamaa päästjate jaoks on lisaks inimeste õpitud abitusele väljakutsei veelgi. Janar Kärner tõi esile töötavate elanike arvu vähenemise ja järvalaste majanduslike võimekuse. Kui riiklik võimekus väheneb, muutub Kärneri kinnitusel järjest olulisemaks vabatahtlike ehk kohalike elanike kaasamine. "Koostööd tuleb teha külavanemail, kohalikul omavalitsusel, koolidel, ettevõtetel, eraisikutel ja ka kõigil teistel," tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles