Kokad keedavad meelsasti ka eritoitu

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa kutsehariduskeskuses toimunud koolitusel said koolikokad teada, kuidas koostada menüüd erivajadustega lastele. Teoreetilisi teadmisi asuti kohe ka kooli õppeköögis rakendama.
Järvamaa kutsehariduskeskuses toimunud koolitusel said koolikokad teada, kuidas koostada menüüd erivajadustega lastele. Teoreetilisi teadmisi asuti kohe ka kooli õppeköögis rakendama. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui koolikell kuulutab söögivahetundi, on nii mõnegi Järvamaa koolisöökla köögis pliidil podisemas eraldi pott toiduga neile lastele, kes kannatavad allergia või mõne toiduaine talumatuse käes.

Kui järvalase Pille-Riini lapsel diagnoositi tsöliaakia, tuli tal tütre toiduharjumused täielikult ümber vaadata. Mis sobib ühe pereliikme taldrikule, ei sobi teisele üldse mitte.

Leib, sai, magusad ja soolased küpsetised, kama, müsli, kaerahelbed, makaronid, nuudlid, spagetid, pelmeenid, frikadellid, keeduvorst, viinerid, sardellid ja veel mitu nimetust, mis on keskmise eesti pere toidulaual tavalised, on tsöliaakiat põdeva lapse puhul täielikult välistatud. «Hästi palju tuli hakata ise süüa tegema, sest poest ostetud pooltoodetel on tihti sees ained, mis tsöliaakiahaigele ei sobi,» meenutab Pille-Riin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles