Hiigelkallis mööblivaidlus jätkub kohtus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need SA Paide spordi- ja tervisekeskuse värvikirevad tumbad on üks väike osa veerand miljoni eurosest vaidlusest, mis ühel hetkel võib panna kõiki paidelasi peast kinni hoidma.
Need SA Paide spordi- ja tervisekeskuse värvikirevad tumbad on üks väike osa veerand miljoni eurosest vaidlusest, mis ühel hetkel võib panna kõiki paidelasi peast kinni hoidma. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Meie pole spordihalli ehitaja käest mööblit saanud ja seetõttu talle raha ei maksa - võib lühidalt kokku võtta SA Paide spordi- ja tervisekeskuse nõukogu seisukoha kaevata edasi kohtuotsus, mis nõuab neilt veerand miljonit eurot.

29. septembril otsustas Pärnu maakohus, et SA Paide spordi- ja tervisekeskus peab linna spordihalli ehitanud AS Evikole maksma 249 406 eurot. Eviko nõudis kohtu kaudu 119 643-eurose arve tasumist, mis oleks tulnud maksta juba 20. märtsil 2009. Kuna arve on nii pikalt tasumata, siis nõuab ehitusfirma ka sama suures summas viiviseid. Lisaks sellele veel hiljem makstud arvete eest viiviseid, kogusummas ligemale veerand miljonit eurot.

Paide linn ja Eviko on spordihalli mööbli suhtes eriarvamusel. Linnajuhid selgitavad, et spordihalli riigihankes oli sees ka kohustus, et ehitaja ostab sinna mööbli. Ehitaja selgitab, et nende asi oli hoone valmis ehitada, mitte see mööbliga sisustada. Paide abilinnapea ja sihtasutuse nõukogu liige Janno Lehemets ütles, et riigihanke pakkumisi analüüsides selgus, et Eviko võitis seetõttu, et tegi just mööblile teistest parema pakkumise. «Kui mööbli osa poleks hankes sees olnud, vaid üksnes hoone ehitamine, siis poleks Eviko seda võitnudki,» kinnitas ta.

Lehemets ja teised Paide poliitikud usuvad, et teises või kolmandas kohtuastmes saavad nemad õiguse ja seetõttu ei hakata praegu Eviko makse tarvis eelarvesse raha plaanima.

SA Paide spordi- ja tervisekeskuse juhatuse liige Urmas Rooba ütles, et kui kohus peaks jääma seisukohale, et nad peavad ehitajale veerand miljonit eurot maksma, siis sihtasutusel pole sellist raha praegu kusagilt võtta ja ta peab omaniku ehk Paide linna poole pöörduma.

Kuigi üleeile hommikul ei teadnud isegi Paide linnajuhid, kes olid need poliitikud, kes otsustasid aastaid tagasi, et sihtasutus jätab ehitajale üle 100 000-eurose arve tasumata, õnnestus Järva Teatajal see kindlaks teha.

Selle otsuse langetas sihtasutuse nõukogu 26. veebruaril 2010. Nõukogu esimees oli toona Kaido Ivask ning nõukogu liikmed Peeter Saldre, Arvo Sarapuu ja Viktor Kasak.

Varem on linnale kuuluvate asutuste hästi tasustatud nõukogudes olevad poliitikud Järva Teatajale selgitanud, et nad vastutavad oma varaga tehtud otsuste eest. Kui kohus jääb selles küsimuses ehitaja poolele ja sihtasutus peab maksma veerand miljonit eurot, siis selgub, kas nõukogu liikmed jäävad oma seisukoha juurde ja tasuvad maksumaksjate asemel arve ise või mitte.

Järva Teataja andis kõigile neljale poliitikule võimaluse meenutada kõnealust otsust.

SA Paide spordi- ja tervisekeskuse nõukogu liikmed, kes otsustasid jätta AS Evikole arve tasumata.

Kaido Ivask

Meie soov oli, et Eviko oleks spordihalli mööbli ostnud, nagu ta lubas teha. Siis poleks mingeid probleeme tekkinudki.

Mina olin siis ja olen ka praegu seisukohal, et Paide spordi- ja tervisekeskus ei pea seda arvet tasuma.

Arvo Sarapuu

Mäletan, et juba toona käis vaidlus, et kas mööbel on hankes sees või mitte. Linnajuhid oleks pidanud mingi kompromissi leidma, kuid kahjuks tegelevad Paides linnajuhid üksnes enda reklaamimise, mitte juhtimisega.

Viktor Kasak

Poliitilise vastutuse teemal ei taha ma veel rääkida. Ootame ikka lõpliku kohtuotsuse ära, pole mõtet ette rutata.

Olen seisukohal, et nõukogu otsus oli õige. Jään selles küsimuses siiski optimistiks ja usun, et järgmises kohtuastmes saame juba võidu.

Peeter Saldre

Sellest otsusest on palju aega möödas ja ma arvasin, et see vaidlus on juba lõppenud.

Eviko oleks pidanud spordihalli ka mööbli ostma, kuid ta ei teinud seda. Seega on loogiline, et me selle eest siis ei maksa. Ma olen senini arvamusel, et nõukogu langetas toona õige otsuse.

Olen kindel, et järgmine kohtuotsus on juba teistsugune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles