Remont tegi Paide kiriku näiliselt suuremaks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgete seinte taustal paistavad paremini välja ka Paide kiriku ilusad vitraažaknad.
Valgete seinte taustal paistavad paremini välja ka Paide kiriku ilusad vitraažaknad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

«Tohoh, kirik oleks kohe nagu suurem!» on põhjaliku remondi läbinud Paide kirikut uudistama pääsenud inimeste esmamulje.

EELK Paide Püha Risti koguduse juhatuse liige Andres Jalak selgitas, et kiriku seinad on värvitud valgeks ja see tekitabki mulje, et ruumi on rohkem. Valgete seinte kõrval paistavad nüüd paremini välja ka ilusad vitraažaknad.

Jalak sõnas, et esialgu oli mõttes pingidki valgeks värvida, aga lõpuks on valitud elevandiluu toon. «Praegu on pinkide toon veel pisut liiga ergas, kuid see tõmbab tagasi,» lisas ta.

Kaheksa aasta järel on Paide kirikus maas vaip.

Jalaku selgitusel läbis uuenduskuuri kogu kiriku sisemus, välja arvatud altar ja kantsel, sest neid kohti tohivad remontida üksnes litsentseeritud restauraatorid. «See töö on väga kallis ja selleks meil raha pole,» lisas ta.

Uus väljanägemine on veel käärkambril, mida talvel kütab soojaks uus ahi.

Jalak sõnas, et kui aastaid on kirikus läinud raha nii-öelda kohtadesse, mis silma ei paista, siis sellesuvisest tööst saab aimu igaüks, kes kiriku uksest sisse astub.

Kuigi remondi ajal ilmnes lisaprobleeme, mis lükkasid valmimist kuu jagu edasi, kinnitas Jalak, et raha arveid maksta on olemas. Ta on rahul ehitajatega, kes võtsid kiriku remonti väga tõsiselt. «Kohalikud inimesed tahavad anda oma panuse, see pole kindlasti üks tavaline ehitusobjekt,» märkis ta.

Jalak tõi näiteks firma Akzo Nobeli, kes ei küsinud pinkide värvi eest sentigi.

Jalak selgitas, et kiriku aknaid hakati korda tegema 1993. aastal nii, et üks-kaks akent aastas. 2006. aastal pandi Jalaku eestvedamisel kirja plaan kümne aastaga kirik korda teha ja seni on kõik püsinud graafikus.

Jäänud on veel fassaad, milleks loodab Jalak saada nii linna kui ka riigi tuge juba järgmiseks aastaks. «Mingil juhul ei tohi vahet sisse jätta, muidu jääbki töö poolikuks,» põhjendas ta.

Jalaku hinnangul võtab fassaadi korrastus aega aasta või kaks olenevalt sellest, kui palju õnnestub raha hankida.

Uuenduskuuri läbinud Paide kirikuga on võimalik tutvuda juba homme õhtul linna 723. aastapäeva tähistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles