Eakad hakkavad elama valla südames

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metalltoru müntide, ajalehtede ja vimplitega asetab lävepaku alla jäävasse auku Väätsa vallavanem Lauri Läänemets.
Metalltoru müntide, ajalehtede ja vimplitega asetab lävepaku alla jäävasse auku Väätsa vallavanem Lauri Läänemets. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teisipäeval olid lisaks lähematele ja kaugematele külalistele tulnud Väätsa valla eakatekodu nurgakivi panekut jälgima ka hulk kohalikke eakaid. Sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt ja Väätsa vallavanem Lauri Läänemets tundsid selle üle vaid heameelt.

Kuigi Väätsa eakatekodu on üks kahest omasugusest, mis valmib Eesti-Šveitsi koostööprojekti käigus, pole tegemist mingi katsetusega, ütles ehitusjärelevalvet tegev ehitusekspert Jüri Org ettevõttest Jyrr Invest. Materjalid on Oru teada kõik ajaproovile vastu pidanud ja leiavad sageli kasutust teistegi ehitiste juures. Uudne ja omalaadne on aga see, et maja asetus ilmakaarte ja päikese suhtes on läbi mõeldud ja maja ehitatakse nõnda, et seda peaks soojal ajal võimalikult vähe jahutama.

Oru ütlust mööda tehakse sageli viga, et maja soojapidavusele mõeldakse, aga ununeb energiasääst suvepalavaga, mil tuleb ruume jahutada. See on aga energiakulukamgi kui kütmine. «Inimene annab ruumile neli soojakraadi juurde,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles