Maavanem: Paide linna võimuvõitlus kahjustab tervet Järvamaad

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide linnavolikogu.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Paide linnavolikogu. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Poliitikute lootus, et Paide võimuvõitlus rahuneb pärast suvepuhkust maha, purunes neljapäeval linnavolikogu istungil, kui volinikud ei suutnud isegi esimehele hüvitist määrata ja opositsioon andis sisse umbusaldusavalduse.

Järva maavanem Tiina Oraste ütles, et Paide võimuvõitlus ei kahjusta mitte üksnes Paide mainet ja arengut, vaid võib kahjustada tervet maakonda. «Ma ei räägi üksnes nii olulisest teemast, nagu on riigigümnaasium, neid teemasid on teisigi, näiteks koostöö teiste omavalitsustega,» lausus ta.

Oraste hinnangul takistavad linna arengut volinikevahelised suhted ja nüüd tuleb mõelda sellele, kuidas probleemi lahendada.

Oraste ütlust mööda peaksid linnavolinikud suutma oma isiklikest vastasseisudest üle olla, aga kui nad pole selleks suutelised, siis linna arengu nimel oma kohast volikogus loobuma. «Erakorralised valimised poleks Paidele hea lahendus, aga kui volinik ei saa normaalselt töötada, siis andku võimalus asendusliikmele,» soovitas ta.

Oraste kahtles, kas Paide poliitikud saavad suhete sasipuntra harutamisega hakkama, selleks võib minna tarvis nii-öelda kõrvalseisjat. Oraste pakkus välja, et kui volinikud soovivad, siis tema on valmis vahemeheks hakkama. «Jah, ma kuulun Isamaa ja Res Publica Liitu, kuid käitun siis kui maavanem ega lase ennast erakondlikust kuuluvusest mõjutada,» lisas ta.

Oraste käis välja veel mõtte, et Paide linnavolikogu võiks palgata mõne suhtekorraldusfirma, mis aitaks  erimeelsustest üle saada.  «See maksaks midagi, kuid kõige tähtsam on, et linnavolikogu hakkab normaalselt tööle,» lisas ta.

Linnavolinik Andres Jalak tunnistas pärast viimast istungit, et on näotu vaadata ja kuulata, kui volinikud ei suuda pidada argumenteeritud  debatti, vaid lähevad isiklikuks. «Siit edasi on kerged tulema solvangud, laimud, ärategemised,» märkis ta.

Praegune koalitsioon on oma uue linnapeaga tegutsenud alles kaks suvekuud ja Jalaku meelest midagi ette heita küll ei ole, pigem kiita. «Tähtis on, et vastu saaks võetud linna elu määravad otsused ja selles suhtes üleeile esimesed sammud astuti. Nii et töö käib,» ütles ta.

Neljapäevane istung algas  teravalt kohe, kui vabas mikrofonis teatas volinik Kersti Sarapuu, et annab üle avalduse, millega umbusaldab linnavolikogu esimeest Tarmo Alti.

Sarapuu põhjendas avaldust asjaoluga, et Aldi kohta on alustatud kriminaalmenetlust ja ta on valetanud.

Seejärel võttis sõna Tarmo Alt, kes endal mingit süüd ei näe, ning kritiseeris opositsiooni, ajakirjandust ja uurimisorganeid.

Taas lõid volikogus kired lõkkele siis, kui arutusele tuli volikogu esimehele hüvitise määramine. Eelnõu kohaselt oleks pidanud Alt saama volikogu töö juhtimise eest kuus 800 eurot, nagu maksti seda ka eelmisele esimehele Kersti Sarapuule.

Opositsioonis olevad Sotsiaaldemokraatlik erakond ja Keskerakond teatasid, et kuni pole saanud õiguskaitseorganitest vastust Aldi tegevuse kohta, seni nad talle hüvitist ei kinnita.

Et Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonna koalitsioonil on 21kohalises volikogus 11 kohta, Tarmo Alt taandas ennast selle punkti arutusest ja tema abikaasa Ingrid Alt ei pidanud õigeks poolt hääletada, pooldas hüvitise maksmist vaid üheksa volinikku. Neist häältest jäi väheks ja Tarmo Alt jäi hüvitiseta.

Tarmo Alt ütles pärast volikogu istungit, et hüvitiseta jäämine tema tööd esimehena ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles