VIDEO: Uppuja elustamisega tuleb pihta hakata kohe

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi vetelpäästjad Merle Vantsi ja Argo Pettai mängivad videos läbi uppumisohtu sattunu veest päästmise ja elustamise.

Uppunu elustamine 

*Alustuseks tee kindlaks, kas kannatanu ujus või hüppas vette, ning sellest lähtuvalt vali elustusviisid. Vette hüpanud kannatanul kahtlusta kaelatraumat, seepärast jälgi uppunu veest väljatoomisel, et ta pea, kael ja selg oleksid kaitstud ega liiguks. Aseta ta kõvale pinnasele ja vaata, et pea ja kael oleksid fikseeritud.  

*Kannatanu peab olema sellises külgasendis, mis vedelik saab ülemistest hingamisteedest ära voolata. Küliliasend peab olema püsiv ega tohi suurendada vigastusi! Väldi survet rindkerele, mis takistab hingamist ja jälgi ja hinda ülemiste hingamisteede seisu. Ole valmis elustamiseks pöörama kannatanut tagasi seliliasendisse (arvesta võimaliku kaelatraumaga).  

*Pulssi kontrolli kaela pealt kõrisõlmest 2 cm paremalt või vasakult vähemalt 10 sekundi jooksul. Et randmelt ei pruugi pulss korralikult välja lüüa, siis randmelt pulssi kontrollida ei soovitata. Kui pulssi ei ole, siis tuleb alustada elustamist.  

*Elustamise algoritm on 30 korda südamemassaži ja 2 korda kunstliku hingamise kopsudesse sissepuhumist. 

*Elustada tuleb seni, kuni saabub professionaalne abi ja elustamise  üle võtab või kui kannatanu ise hingama hakkab ja vereringe taastub.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles