Vaktsineerida või mitte? Vaktsineerida!

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotaviirus võib põhjustada imiku ränga haigestumise, mis nõuab kiiret haiglaravi ja tilguti all olemist.
Rotaviirus võib põhjustada imiku ränga haigestumise, mis nõuab kiiret haiglaravi ja tilguti all olemist. Foto: Priit Simson / Postimees

«Praegu ei ole meil õnneks ravil ühtegi rotaviirusesse nakatunud last, aga talvel võib juhtuda, et peaaegu terve korrus on raskelt haigestunud mudilasi täis,» ütles juuli alguses Tartu ülikooli lastekliiniku ägedate infektsioonide osakonna vanemarst-õppejõud Eda Tamm.

Jutuga, et kui hoolikalt hügieeninõudeid järgida, võib rotaviirusest pääseda, spetsialist nõusse ei jäänud. «See ei ole mustade käte haigus nagu shigelloos või salmonelloos ja nakatumist ära hoida on peaaegu võimatu,» sõnas ta. Arst rõhutas, et vaktsineerimine on tähtis eelkõige raskete haigusjuhtude ärahoidmiseks. «Meile on toodud lapsi, kel on kõrge palavik ja vedelikuvaegus, mõni peab kaks-kolm päeva tilguti all lamama,» rääkis ta. «See on tõsine haigus, muidu ei oleks ju hakatud vaktsiini välja töötamagi,» lisas ta.

Sellele, miks haigus levib eriti intensiivselt talvel, lasteinfektsionisti ütlust mööda ühest vastust ei ole. Üks põhjus on arvatavasti, et siis on lapsed ruumides hulgakesi koos. Viiruste hulk, mida laps vedela roojaga eritab, on väga suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles