Järvamaa ainus otsingukoer siirdub pensionile

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Hiiemäe ja päästekoer Eeros.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Jüri Hiiemäe ja päästekoer Eeros. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide mees Jüri Hiiemäe on oma Saksa lambakoerast neljajalgse sõbraga osalenud neljal-viiel otsingul.

Päästekoer Eros on saanud spetsiaalse väljaõppe inimeste otsinguks avamaastikul. Teist temasugust Järvamaal pole. «Eros pole ei jälje- ega jälituskoer, vaid ta otsib inimest õhust leviva lõhna järgi,» selgitas Hiiemäe. «Otsingukoer ei vaja jälje algust ega lõhna näidist, piisab sellest kui anda talle sektor kätte ja ta kammib selle läbi,» lisas ta.

Eros on 9,5 aastat vana. See tähendab, et pensionieelikust loomal on nüüd õigus väljateenitud vanaduspuhkusele ning Hiiemäe kaalub tõsiselt, millistel juhtudel teda kaasa võtta. «Eros ei taha enam metsas väga pikalt järjest liikuda. Kui teekond on üle kolme kilomeetri, hakkab ta juba koju tahtma. Ta väsib,» nentis Hiiemäe. «Muidugi on erandeid. Kui näiteks on tegemist mõne ekstreemjuhtumiga, nagu kadunud laps või tervisehädadega kimpus vanainimene, tuleme ikka välja,» lausus ta.

2010. aasta kevadel oli just Jüri Hiiemäe ja Erose tandem see, kes leidis napi veerandtunniga Koeru vallas Ervita külast metsa kadunud vanema naise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles