Kalale läinud mees leiti kümme päeva hiljem surnuna

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Türi vallas elav mees läks möödunud kuul kalale, kuid õhtul koju ei tulnud.

Mehe sõbra selgitusel arvasid ta elukaaslane ja sõbrad, et mees on läinud kuhugi napsutama. «Ta polnud mingi sopajoodik, kuid vahest võttis ikka,» ütles sõber.

Lähedased küll üritasid teda otsida, kuid ei tahtnud sekelduste pärast politseisse pöörduda.

Isegi siis, kui temast polnud juba üle nädala mingit elumärki, lootsid omaksed, et mees pidutseb kusagil.

Kümme päeva pärast kodunt lahkumist leidsid kohalikud kalamehed Pärnu jõe äärest tema jalgratta. Mehed teadsid, et ta pole pikemat aega kodus näole andnud, seega läksid uurima, et millega mees tegeleb.

Rattast natuke maad eemalt leidsid kalamehed tema surnukeha. Ilma mingi ekspertiisitagi oli selge, et mees oli juba nädalapäevad tagasi hinge heitnud.

Paide politseijaoskonna piirkonnapolitsei juht Virginia Ciunite tunnistas, et Vitali kadumisest politseid ei teavitatud ja nemad said sellest teada alles siis, kui leiti surnukeha.

Ta lisas, et Järvamaal on lähiajal olnud teinegi sündmus, mille puhul pole politseile inimese kadumisest kohe teatatud. «Hiljuti terve öö metsas seigelnud kolmeaastasest kadunud poisist anti politseile teada alles järgmisel hommikul. Õnneks lõppes see sündmus õnnelikult ja kadunud laps leiti elusalt,» ütles ta.

Ciunite selgitusel on nüüd keeruline öelda, kuidas need sündmused oleksid lõppenud, kui politsei oleks õigel ajal kaasatud, kuid kindel on see, et politsei teavitamine annab oluliselt suurema võimaluse kadunute asukoha väljaselgitamiseks.

Ciunite ütles, et igale kadunud inimest puudutavale infole läheneb politsei erinevalt ja see oleneb konkreetse teate sisust. Äärmise tõsidusega läheneb politsei kadumise infole, kus inimese elu võib ohus olla või on alust arvata, et kadumine on seotud kuritegevusega.

Ta selgitas, et lisaks sellele on politseil võimalik kontrollida, kas inimene on lahkunud riigist ja positsioneerida kadunud inimese mobiiltelefoni asukohta. Vajadusel on politseil võimalik edastada info kadunud inimesest meediale, levitada seda sotsiaalmeedias ja teavitada kolleege välisriikides.

Kui vaja, saab politsei käivitada ka maastikuotsingud, kuhu on võimalik lisaks politseiametnikele ja teenistuskoertele kaasata koostööpartnereid ja eritehnikat, näiteks helikoptereid.

Ciunite ütles, et politsei hädaabinumbrile 110 tuleks edastada info väiksemagi kahtluse korral, kui te arvate, et teie lähedasega on midagi juhtunud. Esmane informatsiooni kontrollimine annab selguse teile endale ja aitab vajadusel võimalikult kiiresti hättasattunut aidata.

Eestis on umbes 200 juhtumit aastas, kus politseile antakse teada oma ligimese kadumisest. Järvamaal ei ületa selliste teadete hulk tavaliselt kümmet juhtumit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles