Eesti pensioni jätkusuutlikkus on nõrgem kui lätlastel

Silvi Lukjanov
, reporter, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Globaalne finantsteenuseid pakkuv ettevõte Allianz avalikustas 50 riiki hõlmava pensioni jätkusuutlikkuse indeksi (PSI), mis paigutas Eesti pensionisüsteemi 11. kohale. Läti jääb esikümnesse.

Eesti pensionisüsteemist jätkusuutlikumaks osutusid teiste seas Skandinaavia riikide, Ameerika Ühendriikide ja Läti pensionisüsteemid, mis on jõudnud PSI esikümnesse.

Allianzi koostatud rahvusvahelise pensioni jätkusuutlikkuse indeksi esikolmiku moodustavad Austraalia, Rootsi ja Uus-Meremaa. Soome asub pingereas 13., Venemaa 14. ning Leedu 18. kohal.

Balti riikide suhteliselt kõrget positsiooni pensioni jätkusuutlikkuse indeksis põhjendatakse II- ja IIIsambalise pensionisüsteemiga, mis toetavad riiklikku I sammast. Ära märgiti ka asjaolu, et nii Lätis kui ka Eestis suurendati ajutiselt teise pensionisamba sissemakseid kompenseerimaks majanduskriisi ajal peatunud makseid, mis võimaldab saavutada pensionieas vaesuspiiri ületavat sissetulekut ja samas vähendab riigi sotsiaalsüsteemi koormust.

SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juht Indrek Holst ütles Allianzi uuringu tulemusi kommenteerides, et kuigi Eesti pensionisüsteemi jätkusuutlikkust hinnatakse üsna kõrgelt ja see on eeskujuks nii mõnelegi Euroopa riigile, on meie pensionisüsteemil siiski veel piisavalt arenguruumi Eesti tuleviku väljavaate parendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles