Põllumehed ootavad pikisilmi kuiva ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavune suvi pole põllumeestele meele järele, sest vihm on muutnud töötegemise keeruliseks.

Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok kurtis, et juba oleks vaja teist silo teha, aga põllud on pehmed. Peale selle  soodustab niiskus haiguste teket, näiteks kimbutab otra võrklaiksus.

Samuti on probleeme heinateoga, sest hein tahab enne niitmist kolm päeva kuivada, aga praegu pole  ühtegi kuiva päeva olnud. «Olukord pole hea, aga ka mitte lootusetu,» sõnas Kuutok ja lisas, et elada tuleb üks päev korraga.

Väätsa Agros peaks esimene silotegu juba lõppenud olema, aga selle niide on kestnud üle kuu aja ja on ikka pooleli. Veel on tarvis niita umbes 60 hektarit. Väätsa Agro agronoom Silver Kask ütles, et see on ühe päeva töö, mille lõpuks oleks poole farmi toiduvajadus täidetud.

Kask loodab, et esimene niide õnnestub peagi lõpetada ja järgmisel nädalal alustada teise siloteoga. Ta ei usu, et loomad võiksid nälga jääda, aga ilma vastu ei saa.

Estonia OÜ juhatuse esimehe Ain Aasa ütlust mööda pole tarvis katastroofi veel välja kuulutada, sest olukord pole hull. Nemad plaanivad esimese siloniitega alustada järgmisel nädalal.

Aasa tunnistas, et ilm ei sümpatiseeri, aga ette pole vaja muretseda. Kui liigne vihmasadu muudab põllud pehmeks, läheb silotegu kallimaks. Seega tuleb oodata sobivat hetke, mil on üsna kuiv. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles