Inetud võimumängud Paide poliitelus

Tiit Reinberg
, Järva Teataja peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide volikogu juhi Tarmo Aldi koduõue loobiti eile rullide kaupa WC-paberit.
Paide volikogu juhi Tarmo Aldi koduõue loobiti eile rullide kaupa WC-paberit. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Järvamaa pealinna Paide poliitikaelu on muutunud halenaljakaks. Laps määrib moosiga kokku tähtsad dokumendid ja tema isa skännib määrdunud paberitelt kaasvoliniku allkirju. Peale moosi on poliitsõjas käiku läinud ka tualettpaber.

Paide linnavolikogu liikme ja kohaliku perearsti Ingrid Aldi tööpäev venib teisipäeval nii pikaks, et ta jõuab koju alles järgmise päeva esimesel tunnil. Ta teab, et eelmisel päeval volikogu esimeheks tõusnud abikaasa Tarmo Alt ja alaealine poeg pole kodus ning teda ootab Vallimäe nõlval ees tühi maja.

Hoovis avanev vaatepilt paneb Ingrid Aldi hetkeks tarduma. Terve hoov on täis loobitud tualettpaberit. Seda ripub puude otsast alla. Sellega on hoovi tehtud suur rist. Aiatoolid on valgesse paberisse mässitud.

Ingrid Alt ei kahtle hetkekski, miks on keegi nende kodu rünnanud. See on seotud nende poliitilise tegevusega – mõlemad kuuluvad volikogu Reformierakonna fraktsiooni – ja tema abikaasa tõusmisega volikogu juhiks.

Naise esimene reaktsioon on, et kuigi kogu hoov on paberit täis, ta koristab selle kohe ära, et hommikul, kui inimesed liikuma hakkavad, poleks midagi näha. Ta jõuab koristada vaid mõne hetke, kuni märkab, et keset muruplatsi on lükatud poja tõukeratas ja seegi on paberisse mässitud. Ta ei suuda enam ja läheb tuppa.

«Jah, ma tunnistan, et praegu on väga raske, kuid mitte mingil juhul ei anna me alla,» kinnitas Ingrid Alt eile.

Aldid ütlesid, et teevad juhtunu kohta politseisse avalduse. «Ma ei tea, mis muidu järgmisena juhtuda võib,» põhjendas Tarmo Alt.

Altide eramu on viimastel päevadel raputanud Paidet poliitiliste sündmuste keskmena veelgi. Linnavolikogu esmaspäevasel istungil avalikustas Kersti Sarapuu (Keskerakond), et tellis kohtuekspertiisi instituudilt eelmisel istungil IRLi ja Reformierakonna üleantud umbusaldusavaldustele ekspertiisi, mis tuvastas, et volinik Andrus Tulli (IRL) allkirjad pole neil dokumentidel kirjutatud käsitsi, vaid on tehtud bürooseadmetega.

Alles 24 tundi hiljem tunnistas Tarmo Alt, et Sarapuul oli õigus ja Tulli allkiri on umbusaldusavaldustele skännitud. Alt selgitas, et Tull tuli tema koju 11. mai õhtul ja andis umbusaldusavaldustele allkirja, sest pidi välismaale sõitma.

Alt pani dokumendid kodus kirjutuslauale ja avastas hiljem, et laps on moosiste kätega neid pabereid katsunud. Ta lisas, et seejärel paljundas ta Tulli allkirjad kodus puhtale paberile ja 15. mail andsid ülejäänud kümme linnavolinikku oma allkirjad sinna.

Alt ei usu, et lapse moosiste näpujälgedega paberid, kus on Tulli allkirjad, enam alles on, küllap on need kodus juba tuleroaks langenud.

Umbusaldusavaldustele allkirja andnud IRLi ja Reformierakonna liikmed kinnitasid eile Järva Teatajale, et nemad polnud teadlikud, et Tarmo Alt allkirja paljundas.

Tull ütles, et Alt ei teavitanud isegi teda moosiga juhtunud äpardusest enne, kui see oli volikogus avalikuks tulnud.


Asjade käik Paide võimutülis

•    30. aprill – Paide linnavolikogu IRLi ja Reformierakonna fraktsiooni liikmed kogunevad ja otsustavad ühiskoalitsiooniga võimule tulla.

•     11. mai – Andrus Tull (IRL) annab Tarmo Aldi (Reformierakond) kodus allkirjad Paide linnajuhtide umbusaldamiseks.

•     11.–15. mai – Tarmo Aldi laps määrib umbusaldusavaldused, kus on Tulli allkiri. Tarmo Alt paljundab Tulli allkirjad puhastele paberitele.

•     15. mai – Umbusaldusavaldustele kirjutavad alla IRLi ja Reformierakonna fraktsiooni ülejäänud liikmed. Volikogus antakse umbusaldusavaldused üle.

•     16. juuni – Linnavolikogu istung, kus avaldatakse umbusaldust linnavolikogu esimehele Kersti Sarapuule (Keskerakond) ja aseesimees Kulno Kleinile (SDE), linnapea Alo Aasmale (SDE) ja abilinnapea Siret Pihelgale (SDE). Volikogu uueks esimeheks valitakse Tarmo Alt, aseesimeheks Mihhail Feštšin (IRL) ja linnapeaks Priit Värk (IRL).

•     17. juuni – Tarmo Alt tunnistab, et paljundas Tulli allkirju.

•     18. juuni – Ingrid ja Tarmo Aldi hoovi loobitakse tualettpaberit.

Allikas: Järva Teataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles