Libainspektorid püüdsid inimese koju tungida

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kaks end päästeameti tuleohutusinspektoritena esitlenud meest püüdsid nädal tagasi Türi vallas pääseda inimese koju. Tol päeval seal piirkonnas ametlikke kontrollkäike ei tehtud.

Retla külas elav Ilona vaatas just televiisorit, kui maja ees jäi seisma väiksemat sorti valge kaubik. Masinast väljus kaks meest, kes põhjendasid perenaisele oma visiiti küttekollete ja suitsuandurite kontrolliga. Nimeliselt nad end ei tutvustatud. «Kui küsisin neilt ametitõendit, ütlesid mehed viisakalt, et dokumendid on autos, ja läksid neid tooma,» selgitas ta. «Tagasi nad enam ei tulnud, istusid bussi ja lahkusid Kabala suunas.»

Ootamatute külaliste lahkumise järel helistas Ilona politseisse. «See külaskäik tekitas minus kahtlusi. Esiteks oli see kaubik tagant ilma akendeta, samuti ei näinud mehed inspektorite moodi välja, seljas oli neil miskit bussijuhi ametiriietuse laadset,» selgitas ta. «Mehed olid lühikeste juustega, vanuse poolest keskealised. Üks rääkis eesti keelt puhtalt, teine aktsendiga.»

Järvamaal tehti kodudes tuleohutuskontrolli valdavalt märtsis. Ilona pakkus, et meeste soov oli tutvuda majas oleva väärtuslikuma kraamiga. «Kindlasti tuleks päästeameti kampaaniatest meediast veelgi rohkem teada anda, vastasel juhul ei pruugi info kõigini jõuda, meenutagem kasvõi viimast rahvaloendust,» lausus ta. «Mõnel korral võivad kodus olla ainult lapsed. Et lapsed teaksid, keda sisse lasta ja keda mitte, peab perekonnas info liikuma.»

Lääne päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelevalve alal Indrek Laanepõld kinnitas, et Ilona käitus õigesti. «Kui ta oleks suutnud ka kaubiku numbri tuvastada, oleks see olnud perfektne juhtumi lahendamine,» tunnustas ta.

Laanepõld kordas veel üle, et ametlike kontrollide või nõustamiskäikude juures on päästeameti inimestel seljas äratuntav, päästeameti logoga varustatud vormiriietus. «Kui mõni elektriauto välja arvata, on meie masinad eranditult punast värvi, selgelt loetavate päästeameti kirjade või logodega,» selgitas ta. «Päästeameti töötajad tutvustavad end nimeliselt ja näitavad töötõendit alati vabatahtlikult.»

Laanepõld samasuguseid juhtumeid Lääne regioonist viimastest aastatest ei mäletanud. «Igal juhul on tegemist väga ebameeldiva juhtumiga, mis heidab varju ka meile,» sõnas ta nördinult.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink palus inimestel anda kahtlastest «kontrollijatest» teada kas päästeameti inimestele või politsei lühinumbril 110.

Päästeamet alustab maikuust kodukülastustega «Kodu tuleohutuks!», et nõustada inimesi üle Eesti tuleohutuse teemal nende enda elupaigas. Kodukülastusi viivad läbi inimese elupaigale lähimad vabatahtlikud või kutselised päästekomandod ning regiooni päästeteenistujad, kes teavitavad inimesi enda tulekust ette telefoni või teatise teel. Nõustamisi viiakse läbi maist kuni aastalõpuni. Kodukülastuse läbiviijad tunneb ära päästeameti eraldusmärkidega riietuse ning esitatava hologrammiga punase töötõendi järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles