Hind soosib vanametalli kevadkoristust

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanametall. Pilt on illustreeriv.
Vanametall. Pilt on illustreeriv. Foto: Veljo Runnel

Kevade tulekuga kaasneb ka tänavu aastal vanametalli toojate arvu kasv, tõdevad vanametalli kokkuostuga tegelevad ettevõtjad. Suuremad ettevõtted pakuvad vanametali ära toomiseks ka võimalust tasuta järelhaagist laenutada. 

Nii osaühing BLRT Refonda Baltic Pärnu- Järvamaa ostujuht Ernest Viira kui ka aktsiaselts Kuusakoski ostujuht Toomas Kollamaa kinnitasid, et tänavune kevad on näitamas vanametalli turuolukorra paranemist, mis võimaldab maksta kliendile paremat hinda kui näiteks talvekuudel. Kollamaa sõnul tähendab see hindasid samas suurusjärgus, mis olid krooni aja lõpul.

Samas on hind mõnevõrra madalam kui aasta tagasi veebruaris-märtsis. Viira andmeil on maailmaturu hind musta metalli jäätmetele olnud võrreldes aasta taguse ajaga ligi 15 protsenti madalam. «Põhjuseks on börsidel talve lõpus tugev toimunud langus peaaegu kõikide kategooriate lõikes, kuna väljavaated globaalseks majanduskasvuks ei ole kiita,» selgitas Viira. Tema ütlust mööda on näiteks vase hind teinud üle mitme aasta tugevaima languse, samuti on väga suur langus toimunud raua hinnas. «Hetkeseisuga on hinnad stabiilsed ja tasapisi näha tendentsi taastumiseks, samas on liiga vara midagi kindlat ennustada,» märkis Viira. Ta rõhutas, et tugeva konkurentsi tõttu on hinnad müüja jaoks Eestis ikkagi väga heal tasemel.

Kollamaa meenutas, et kevadine kõrgeim hinnatase on viimaste aastatel olnud pigem erand kui reegel. Ka tema ei soovinud edasist hinna kujunemist ennustada, kuid avaldas lootust, et see püsib praegusel tasemel kogu selleaastase kevadkoristuse hooaja aprill-mai. «Tavapärasest kõrgema hinna garanteerivad endale ka kõik kliendid, kes on liitunud Kuusakoski VIP püsikliendiprogrammiga. Sellega soovitame liituda kõigil, kes toovad teenindusplatsidele vanametalli rohkem kui kord aastas,» täpsustas ta.

Kollamaa ja Viira ütlust mööda on vanametalli kokkuostu toomise aktiivsus märgatavalt suurenenud juba esimeste soojade ilmade tulekuga veebruaris. «Vanametalli turul jõudis kevad käesoleval aastal rahvakalendri omast tunduvalt varem kohale, mille üle on vaid hea meel;» sõnas Viira. Ostujuhi sõnul on ettevõttele lisandunud uusi ja noori kliente. «Kevad on loomulikult ka mitmete tööstuste ning ehituste ja lammutuste aktiveerumise aeg, mille tõttu jäätmete kogused talvega võrreldes samuti suurenevad,»lisas ta.

«Lumevaene ning tavapärasest pehmema ilmaga talve tõttu on kogused liikunud kenasti ja suuri muutusi klientide käimises ei saa täheldada,» täiendas Kollamaa. Ta täpsustas, et vaatamata sellele ootab Kuusakoski kevadelt tavapäraselt suurt rahvahulka ja selleks on nad ka valmistunud.

Peljata ei tasuks ka väiksemate koguste toomist. «Puhtama elukeskkonna ja paremate taaskasutse määrade saavutamiseks on iga kogutud gramm oluline,» põhjendas Viira.

Vahendajate teenuseid nad soovitada ei kasuta. Eriti neid, kes pakuvad tasuta äraveo teenust metalli eest maksmata. «Vahendajatele oma kraami ära andes ei ole kliendil kunagi ülevaadet ei vanametalli kaalust ega ka õigetest metalli liikidest,» põhjendab Kollamaa. Ligi 20kordne hinnaerinevus värviliste metallide ja terase vahel võiks aga Kollamaa hinnangul nii mõnegi kliendi suunata ise metalli ära tooma.

Viira tuletab meelde, et vanametalli käitlemiseks, sealhulgas metalli transpordi teenuse osutamisel, peab ettevõttel olema vastav luba nagu see Jäätmeseadusega ette nähtud on.

Mõlemad ettevõtted pakuvad väiksemate koguste veoks saab tasuta järelhaagise laenutust. Samuti saab tellida suuremõõtmeliste objektide gaasilõikust ja teisi vanaraua utiliseerimisega seotud teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles