Analüüs: koolihoone kahjustab laste tervist

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide ühisgümnaasiumi viienda klassi tüdrukud mängivad rahvastepalli võimlas, mis sai eelmisel aastal korrastatud põranda ja tormi tõttu ka uue katuse.
Paide ühisgümnaasiumi viienda klassi tüdrukud mängivad rahvastepalli võimlas, mis sai eelmisel aastal korrastatud põranda ja tormi tõttu ka uue katuse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigigümnaasiumi rajamiseks tellis haridusministeerium analüüsi, mis kirjeldab Paide ühisgümnaasiumi hoonet sedavõrd lagunevana, et see on koguni laste tervisele ohtlik.

InterAct Projektid & Koolitus OÜ koostas haridus- ja teadusministeeriumi tellimusel Paide riigigümnaasiumi kahe võimaliku asukoha võrdleva lühianalüüsi, millest järeldub, et ühisgümnaasium on sedavõrd halvas seisus, et korrastus läheb kulukamaks kui uue hoone ehitus.

Analüüsi järgi tuleks koolihoonet korrastades ruutmeetri maksumuseks arvestada 1300 eurot. Kui ehitada uus, riigigümnaasium ja korrastada vanad ruumid põhikoolile, ulatuks tööde maksumus analüüsi järgi 12 miljoni euroni. Riigigümnaasiumile kuluks sellest 2,6 ja põhikoolile 9,5 miljonit.

Paide abilinnapea Janno Lehemets kinnitas, et ühelgi lapsevanemal ei tule muretseda, et tema lapse tervis oleks ühisgümnaasiumis ohus. «Loomulikult vajab maja remonti, kuid suurema remondiga peame mõne aasta veel ootama,» sõnas ta.

Lehemets on seda meelt, et kui näiteks kolme aasta pärast on riigigümnaasium valmis, tuleb seejärel alustada kohe ühisgümnaasiumi põhjalikku remonti. Ta toonitas veel kord, et seni on laste turvalisus koolis tagatud.

Ka analüüsis märgitud uuendustööde maksumusega pole Lehemets päri. «Meie arvutused näitavad, et riigigümnaasium maksaks seal 2,5 miljonit ja põhikooliosa neli miljonit eurot, laias laastus kokku seitse miljonit,» sõnas ta.

Paide linnavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Tarmo Alt tunnistas, et tema analüüsi väga tõsiselt ei võta, sest see ongi tehtud ühe eesmärgiga: näidata, et Paides peab riigigümnaasium asuma kutsehariduskeskuse naabruses. «Ka mina imestasin analüüsi lugedes maksumuste üle ja arvasin, et tegemist on näpukaga,» lisas ta.

Alt naljatles, et riik võiks analüüsis hariduselu korrastuseks ette nähtud raha linnale anda ja nad teeksid sellega pool linna korda.

Paide ühisgümnaasiumi hoolekogu liikme Urmas Glase ütlust mööda pole mingi uudis, et kool vajab remonti, kuid analüüsi kirjeldus maalib väga õõvastava pildi.

Glase selgitas, et hoolekogus on suurematest probleemidest olnud päevakorral see, et maja ei pea eriti vanade akende tõttu sooja ja katus on ka lekkinud.

Glase on seda meelt, et lähiaastad tuleb hoida maja talutavas seisus ja kui riigigümnaasium on valminud, järgmisena ette võtta kapitaalremont.

ANALÜÜS

Väljavõtteid lühianalüüsist, mis puudutab Paide ühisgümnaasiumi seisu.

• Hoone ebasanitaarne olukord on laste tervist kahjustav ega vasta kaasaja tervisekaitsenõuetele.

• Keldrikorruse ruumide seinad hallitavad, krohv kobrutab, põrandaliistud ning seinaplaadid on osaliselt mädanenud.

• Koolihoone tehnosüsteemid on vananenud ning ekspertarvamuste kohaselt lõplikult amortiseerunud.

• Ventilatsioonisüsteem ei ole töökorras, osas ruumides puudub see üldse.

Täismahus analüüs www.jt.ee

Allikas: InterAct Projektid & Koolitus OÜ «Paide riigigümnaasiumi kahe võimaliku asukoha võrdlev lühianalüüs».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles