Värisemine vabastab sisepingetest

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi TRE venitusharjutused tunduvad pealt vaadates lihtsad, ei soovita koolitatud juhendaja Hele Aluste neid üksinda järele proovida. Mõnes olukorras on harjutused ka vastunäidustatud. Asendeid võtab Terje Sild.
Kuigi TRE venitusharjutused tunduvad pealt vaadates lihtsad, ei soovita koolitatud juhendaja Hele Aluste neid üksinda järele proovida. Mõnes olukorras on harjutused ka vastunäidustatud. Asendeid võtab Terje Sild. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

TRE on venitustehnika, mis peaks vabastama inimese sisepingetest ja üleelamistest. Järvamaa ainus väljaõppe saanud spetsialist Hele Aluste on tegelenud TREga veidi üle kahe aasta.

Mil moel TRE endale avastasite?

Mina jõudsin TREni seoses eri­alahuviga teraapiatöö vastu. 2011. aasta sügisel alustasin õpinguid ning eelmiseks suveks sai kaheaastane koolitus läbi. Nii et olen tegelenud sellega üle paari aasta. TRE on suurepärane täiendus ratsutamisteraapiale, mis samuti mõjutab inimest tervikuna ja olulisel määral ka just kehatöö kaudu.

Milliseid pingeid on võimalik sellega leevendada? Milliseid kogemusi teate?

Eelkõige saab mõjutatud kehatasand ja seeläbi füüsilised lihaspinged. Aga et inimene on tervik, saavad samal ajal puudutatud ka muud tasandid, tavaliselt avaldub emotsionaalne aspekt sealjuures kõige tugevamini.

Mitu inimest on teada andnud, et tänu TREle on neil nüüd parem uni, normaalsem söögiisu või et nad tunnevad end rahulikumana kui varem.

Mõni inimene on vabanenud pikaajalistest valudest. Tugeva sisepinge lõdvenedes võimaldame kehal terveneda.

Ka mitme psühholoogilise probleemi puhul on võimalik abi saada. Olulisel määral saab mõjutada ärevust ja hirme, sest protsessi käigus on võimalik aidata allasurutud tunnetel esile kerkida.

Sageli võivad ebameeldivad tunded märkamatult hajuda, ilma et otseselt oleks vaja nendega tegeleda. Füüsilise pinge leevendudes on lihtsam kontakti saada sügavale peidetud emotsioonidega ning sealt edasi juba lahenduse suunas liikuda.

Millega peaks arvestama enne seansile tulekut, see tähendab, millised võiksid olla ootuspärased tulemused?

Arvestama peaks sellega, et iga inimese kogemused ja reaktsioonid on erinevad. Pole olemas kaht ühesugust inimest. Seega kindlasti ei maksa oodata samu reaktsioone, mida keegi kõrval kogeb või mida on kuskilt kuuldud-nähtud.

TRE võlu seisneb selles, et sul on võimalus lähemalt iseennast tundma õppida. Ja seda turvalisel viisil, sammhaaval. Kindlasti võib see kogemus mõjuda üllatuslikult.

Paljud on öelnud, et nad ei suuda uskuda, mida nende keha ise teeb. Kindlasti ei peaks seda kartma, värisemisest on võimalik vahepeal puhata, nii-öelda harjutusest välja tulla. Seisund ei võta sinu üle võimust.

Kellele TRE sobib ja kellele mitte?

TRE puhul tekkiv värisemine on toimemehhanismi poolest meile looduselt kaasa antud enese tervenemise mehhanism, seega on ta kõigile loomuomane.

Me kõik oleme kas ise tundnud või kellegi puhul märganud, kuidas pingeolukorras näiteks põlved või käed värisema hakkavad. Ka loomad värisevad hirmu ja šoki korral, see ongi meil loomariigiga ühine automaatne reaktsioon.

Värisemise kaudu püüab keha vabaneda üleliigsest pingest, tohutust energiatulvast, mis tekib kehasse mistahes ohtu tunnetades kohe. Kui see energia jääb vabastamata, ladestub ta kehasse füüsilise pingena.

Kui nüüd hakata harjutustega värisemist teadlikult esile kutsuma ja pingetega eesmärgipäraselt tööd tegema, võib see üsna intensiivseks minna.

Seetõttu esinebki vastunäidustusi. Esimesed vastunäidustused on tõsised probleemid südame ja veresoonkonnaga, sealhulgas vererõhuga, mida pole rohtudega kontrolli alla saadud. Või kui on alles hiljuti olnud mõni operatsioon.

Samuti pole soovitatav teha neid harjutusi rasedana, sest pole teada, mil moel need lootele mõju avaldavad. Kindlasti tuleb olla ettevaatlik mistahes tõsisema füüsilise või psüühilise haiguse korral. Haiguse akuutne faas on vastunäidustuseks. Ka epileptikul tuleks pöörduda pigem TRE juhendaja poole, kellel on meditsiiniline haridus.

Kui inimese tervislik seisund lubab tegeleda tervisespordiga, käia saunas ja aktiivselt liikuda, pole TRE tegemisega mingeid probleeme.

TRE gruppi tulevad kokku võõrad inimesed ja laseme neil eelnevalt täita meditsiinilise ankeedi. See aitab meil arvestada, kelle puhul mida rohkem jälgida ja kellele mõnd harjutust veidi teisel kujul soovitada.

Gruppides on olnud inimesi, kel on vahetatud puusa- või põlveliiges. Vajadustele mugandatud harjutuste abil on neilgi võimalik TREd teha.

TRE on hea «tööriist» nii stressist tulenevate pingete kui ka tõsisema traumatausta puhul. Viimasel juhul on kindlasti soovitatav teha TREd veidi pikemat aega koos juhendajaga, et võimalikud tugevamad reaktsioonid inimest ära ei ehmataks.

Üldjuhul on hea teha TREd koos juhendajaga kolm-neli korda, siis on inimene valmis sellega iseseisvalt jätkama. Mõte on õpetada inimesele selgeks tõhus tehnika, millega ta edaspidi end ise aitab. Inimene ei pea jääma grupis käima või terapeudist nii-öelda sõltuma, vaid ta omandab teadmised ja oskused tööks iseendaga.

Kuidas on seni järvalased tehnika vastu võtnud?

Väga hästi. Paljud kasutavad seda teadlikult iseseisvalt kodus ja on abi saanud. Olen teinud sedalaadi tööd lisaks individuaalsetele vastuvõttudele ka rehabilitatsiooniteenuse käigus väikeste gruppidega – seda nii täiskasvanute kui ka lastega.

Mida tähendavad võimalikud tugevad reaktsioonid seansside ajal?

Võib juhtuda, et pingete lõdvenedes saavutab inimene tugeva kontakti seni allasurutud tunnete ja mõtetega, mis võib esialgu olla üsna hirmutav.

Samas sõltub kõik ju inimese taustast: kui kapp pole nii-öelda luukeresid täis pakitud, on kindlasti ust avada rahulikum. Kindlasti ei avane need uksed pauguga, seda kõike saab doseerida.

Võib juhtuda, et keha hakkab kergelt krampi kiskuma, hingamine muutub hingeldamiseks või mingi füüsiline aisting võib mõjuda hirmutavalt.

Migreenikutel võib hakata pingetega töötades pea valutama, mistõttu on nende puhul oluline jälgida, et kogu protsess liialt intensiivseks ei muutuks. Selle kõige ennetuseks ja inimese toetamiseks ongi esimestel kordadel oluline, et juhendaja on käepärast.

Kuidas peaks seansile tulles riietuma ja mida võib pärast seanssi teha?

Riietuda tuleb mugavalt ja sportlikult, sest tegu on võimlemisega. Püksid peaksid olema võimalikult venivad. Mõningate harjutuste puhul võib olla sokkidega libe. Hea oleks valida mittelibisevad sokid või olla vahepeal paljajalu.

Varustusest läheb tarvis võimlemismatti ja hilisemaks lõdvestumiseks fliisi või tekki peale võtmiseks.

Pärast seanssi peaks arvestama sellega, et keha tahab tõenäoliselt puhata. See tähendab, et endale tuleks võimaldada rahulikku olemist. Kindlasti on hea vett juua, sest TRE mõjutab aktiivselt kogu keha ja tema sisemisi protsesse.

Millise summaga peaks inimene arvestama, kui ta soovib seanssidest osa võtta?

Hinnad sõltuvad terapeudist ja kohast. Samuti sellest, kas tegu on tutvustava loengu või pikema koolituspäevaga, ühekordse kohtumise või teraapiatsükliga.

Maapiirkonnas ja suurlinnas on hinnad erinevad. Individuaaltunnid ja rühmatunnid on samuti erineva hinnaga. Rühmas osalemise tasu jääb tavaliselt 10-20 euro vahele.

Mis on TRE?

TRE – Trauma/Tension Releasing Exercises – tõlgituna: traumat ja pinget vabastavad harjutused. TRE koosneb harjutustest, mis aitavad vabastada kehast sügavaid pingeid, äratades keha kontrollitava lihaste värisemist, mida nimetatakse neurogeeniliseks lihasvärinaks.

Meetodi unikaalsus seisneb selles, et värisemine saab alguse sügaval keha keskmes asuvaist nimme-niudelihastest. Õrnad värinad kanduvad väljapoole piki selgroogu, vabastades pingeid ristluust pealuuni.

Eestis hakkas laiemalt levima 2011. aastal.

Allikas: tre-estonia.net

Kogemus

Terje Sild (34)

Olen TRE venitusharjutusi teinud paar aastat alates sellest, kui poeg hakkas käima ratsutamisteraapias. Algselt olid need mõeldud minu pinge ja stressi leevenduseks, aga hiljem hakkasin neid ka pojale tegema. Kui endale teen harjutusi vajadusel, siis pojale tsüklina – kord nädalas kaheksa nädalat järjest.

Harjutuste tulemusena oleme mõlemad rahulikumad, keskenduda on lihtsam, uni on parem ning minul valutavad liigesed vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles