Vaata, kui palju tõuseb alanud aastal vanemahüvitise määr

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Sotsiaalministeeriumi teatel tõuseb uuest aastast toimetulekupiir üksi elavale inimesele või perekonna esimesele liikmele 90 euroni kuus, kirjutab Tarbija24.

Perekonna teise ning iga järgneva liikme toimetulekupiir hakkab olema 72 eurot kuus. 2013. aasta toimetulekupiir perekonna esimesele liikmele oli 76,7 eurot ning perekonna teisele ja igale järgnevale liikmele 61,36 eurot kuus.

Samuti tõuseb vajaduspõhise peretoetuse sissetulekupiir perekonna esimesele liikmele praeguselt 280 eurolt 299 euroni kuus. Perekonna iga järgneva 14aastase ja vanema perekonnaliikme vajaduspõhise peretoetuse sissetulekupiir tõuseb 140 eurolt 149,5 euroni ning iga alla 14aastase perekonnaliikme sissetulekupiir tõuseb seniselt 84 eurolt 89,7 euroni kuus.

2014. aastast muutub ka vanemahüvitise seaduse paragrahv, mis reguleerib vanemahüvitise suurust juhul, kui vanem töötab hüvitise saamise ajal. Uus valem tagab, et töötasu saamine on alati tasuv ning hüvitise vähendamine on proportsionaalne.

Tõuseb ka vanemahüvitise määr. Kui vanem ei töötanud hüvitisele õiguse tekkimisele eelnenud aastal, siis makstakse vanemahüvitist hüvitise määras, mis 2014. aastal on 320 eurot. Kui vanem töötas, kuid tema keskmine sissetulek jäi alla töötasu alammäära, makstakse vanemahüvitist töötasu alammäära suuruses. 2014. aastal on töötasu alammäär 355 eurot.

Kasvab psüühikahäiretega inimestele osutatavate erihoolekandeteenuste igakuine tasu. Kohtumäärusega hoolekandeasutusse paigutatud täiskasvanule osutatava ööpäevaringse erihooldusteenuse maksumus tõuseb 557,19 eurolt 847 euroni. Alaealise puhul maksab sama teenus 1945 eurot.

Tõuseb riigi rahastatava lapsehoiuteenuse ning asenduskoduteenuse maksimaalne maksumus. Lapsehoiuteenuse maksimaalne maksumus saab olema varasema 371 euro asemel 402 eurot kalendriaastas. Asenduskoduteenusel lapse eest makstakse kuus senise 700 euro asemel 758 eurot. Alla kolmeaastase või puudega lapse puhul on see summa 1173 eurot kuus (varem 1083 eurot).

Haigekassa järgmise aasta eelarve kasvab 7,7 protsenti. Vastavalt kollektiivlepingule suureneb arsti, õe ja hooldaja arsti miinimumbrutotunnipalk – arsti puhul 8,00 eurot tunnis, õe puhul 4,50 eurot tunnis ning hooldaja puhul 2,60 eurot tunnis.

2014. aastal täieneb riiklik immuniseerimiskava. 1. juulist lisandub rotaviirusvastane vaktsineerimine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles