Abikampaania tekitas ebameeldivusi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast «Ringvaate» saatelõiku küsisid inimesed võimalust Laura Kuuset ja Indrek Altmäed aidata. Laura ja Indrek on tänulikud: tänu abistajatele on perre lisandunud tolmuimeja ning Oliveri (1) jaoks turvatool, samuti mõned arendavad mänguasjad.
Pärast «Ringvaate» saatelõiku küsisid inimesed võimalust Laura Kuuset ja Indrek Altmäed aidata. Laura ja Indrek on tänulikud: tänu abistajatele on perre lisandunud tolmuimeja ning Oliveri (1) jaoks turvatool, samuti mõned arendavad mänguasjad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Lähenev jõuluaeg, ilus lugu ja soov aidata ei tähenda alati ilusat lõpptulemust. Korralikult läbi mõtlemata tegevus võib kasu asemel hoopis kahju tuua, nagu juhtus Laura Kuuse ja Indrek Altmäega.

Paidelase Laura Kuuse (15) Facebooki postkasti laekus esmaspäeva õhtul vähemalt paarkümmend solvava sisuga kirja. Põhjus oli samal pärastlõunal jagamiste teel temani jõudnud kampaania, millega korjati raha tema ja Indreku Altmäe (19) pere abistamiseks.

Esialgne üllatus asendus kiiresti pahameelega, sest Tallinna noormees Mihkel Toomas Välimäe alustas sotsiaalmeedias kampaaniat ilma, et oleks Laura või Indrekuga ühendust võtnud.

Et postituse sisu tundus Laurale ja tema sõpradele kahtlane, võtsid nad kohe ühendust kohaliku noorsoopolitseinikuga. «Esialgne postitus oli tehtud noormehel ilmselt mängudeks mõeldud konto Z4NN1N alt, meie andmed olid seal valed, annetajatele lubati vastu arvutimänge,» selgitas Laura.

Laura on kurb ja pahane, sest temaga ühendust võtnud inimesed peavad teda kampaania algatajaks. «Justkui me ise oleksime palunud sellel poisil raha kerjata,» muretses ta.

Tegelikult ei tunne Laura ega Indrek kampaania algatajat ega ole temaga kohtunud. Kuigi seni saabunud abi eest on noorpere tänulik, ei pea nad vajalikuks teha annetusaktsioone. «Igapäevaselt me millestki puudust ei tunne,» kinnitas ta.

Ka kampaania algataja Mihkel Toomas Välimäe ütles, et ei võtnud noortega ühendust seepärast, et tahtis neid üllatada. «Postitust tehes lootsin pigem, et see ei jõua noore pereni, vaid teatud sihtgrupi ehk arvutimänguhuvilisteni,» selgitas ta.

Välimäe on nüüd seda meelt, et see oli temast üpris naiivne. «Mõni otsib Facebooki teel oma ühte kadunud kinnast ja see levib nagu kulutuli,» märkis ta.

Veebikonstaabel Maarja Punak ütles, et Soomes on eraisikutel niisuguseid annetusi koguda sotsiaalmeedia kaudu keelatud. «Raha saab koguda ainult ettevõtete või kogukondlike organisatsioonide kaudu,» täpsustas ta.

Eestis selliseid annetusi paluda iseenesest seadusevastane pole. Küll peab Punak viisakaks ja segaduste vältimiseks õigeks enne abistatavatelt luba küsida.

Ka Laura ja Indrek soovivad, et edaspidi igasugune abistamine nendega kooskõlastataks. Senised abistajad on seda valdavalt ka teinud.

Maarja Punaku selgitusel pole antud juhtumi puhul isikuandmete avaldamisega seadust rikutud, sest need on juba varem osaliste nõusolekul avaldatud. «Kui on avalikustatud isikuandmed isikute teadmata, on isikul õigus nõuda avalikustamise lõpetamist ja kui see ei mõju, pöörduda andmekaitseinspektsiooni või kohtu poole,» lausus ta.

Punak julgustas sunniviisi abistamise korral paluda selle lõpetamist. Seda Laura Kuuse teisipäeval ka tegi. Õhtuks oli postitus kustutatud nii ajajoonelt kui ka albumist ning Mihkel Toomas Välimäe kandis 130 eurot Laura kontole.

Veebikonstaabel Maarja Punak märkis, et on keeruline tagada raha jõudmist õigete inimesteni, kuid kahtluse korral on annetajatel õigus pöörduda kohtusse.

Välimäe sõnas, et tema kogus annetusi kasutuseta seisnud kontole. Järva Teatajale saadetud konto väljavõttest vahemikus 9.-10. detsember selgub, et Välimäe annetas noortele 50 eurot, ülejäänud summa tuli kahe annetaja peale kokku.

Kampaanias auhinnaks lubatud mängude väärtus on Välimäe hinnangul 244 eurot. Hitmani seeria pakid lubas ta välja loosida kõigi postitust jaganud inimeste vahel.

Välimäe teatas, et edaspidi ta enam hetketunde ajel heategevust ei korralda, vaid koostab range tegevusplaani, kus käib läbi iga aspekti ja loob eelnevalt abistatavaga kontakti.

Samu soovitusi jagas ka veebikonstaabel Maarja Punak.

Kuhu raha on kulunud?

Laura Kuuse ja Indrek Altmäe kõige suurem ost on seni olnud tolmuimeja, mida perel enne polnudki. «Ilma annetajateta poleks ilmselt nii kiiresti ja nii head tolmuimejat saanud endale lubada,» ütles Laura.

Laura kinnitas, et on annetajate raha kulutamisel lähtunud ülekande selgitusest. «Kui seal on «Oliveri jõulukink», siis see raha on raudselt ka Oliverile mõne asja ostmiseks läinud,» ütles ta.

Osa raha on alles, selle eest loodab Laura Tallinna vanaema juurde sõites poodidest sobivat soetada.

Juhtumid, kus politsei on sekkunud

• Veebikonstaabel on inimestele Facebookis kirjutanud, kas põlengus maja kaotanud inimesed on teadlikud, et nende abistamiseks raha kogutakse. Alles pärast seda tekkis näiteks ühele kampaanialehele ka kannatanu pangakonto number.

• Üks poiss kogus filmitegemiseks raha ja tegi Youtube’i klipi, milles ütles, et kui raha kokku ei saa, tapab ta end ära. Politsei sekkus, sest klipp oli häiriva sisuga ja teiseks oli selge, et see inimene vajab abi ja mitte rahalist.

Allikas: veebikonstaabel Maarja Punak

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles