Netikommentaar läks poliitikule kalliks maksma

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaadina on kohtus käimine osa Indrek Nauri tööst, kuid antud juhul pidas ta seda kurnavaks ja nõustus kohtuuksi kulutamata maksma 320 eurot riigi tuludesse.
Advokaadina on kohtus käimine osa Indrek Nauri tööst, kuid antud juhul pidas ta seda kurnavaks ja nõustus kohtuuksi kulutamata maksma 320 eurot riigi tuludesse. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Türi esinumber ja vallavolinik Indrek Nauri koduselt IP-aadressilt poliitilise konkurendi pihta kirjutatud anonüümne internetikommentaar läks talle maksa 320 eurot.

Järva Teataja digilehte ilmus 4. veebruaril kommentaar, kus toonast Türi vallavolikogu esimeest Raivo Pinki hoiatatakse, et tal tuleks pensionile minna, sest muidu nokitakse ta surnuks.

Tavalisest netikommentaarist, kus poliitikuid sõimatakse või ähvardatakse, eristus kõnealune kirjutis selle poolest, sellele oli lisatud e-aadress raivo@komaehitus.eu.

Mõni kuu hiljem andis Raivo Pink teada, et pöördus politseisse saamaks teada, kes esines Järva Teataja kommentaariumis tema nime all ja soovis tema surma.

Pink selgitas, et kuigi ta töötab ja on omanik firmas Koma Ehitus, pole tal meiliaadressiga mingit pistmist.

1. novembril allkirjastas ringkonnaprokurör Merike Lugna juhtumi kriminaalmenetluse lõpetamise määruse.

Lugna kirjutab, et kriminaalasjas on esitatud kahtlustus Indrek Naurile, et 4. veebruaril esitas ta oma koduselt IP-aadressilt taotluse registreerida domeen komaehitus.eu ning tasus domeeni registreerimise eest samal õhtul 6,90 eurot.

Lugna kinnitusel tegi uurimine kindlaks, et 32. minutit hiljem ilmus samalt IP-aadressilt Järva Teataja digilehte kõnealune kommentaar.

Lugna kirjutab kriminaalmenetluse lõpetamise määruses: «Teise isiku identiteedi ebaseadusliku kasutamisega tekitas Indrek Naur kahju Raivo Pingi Põhiseadusega kaitstud õigusele vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, mille tagajärjel Raivo Pink tundis ennast halvasti ja oli magamata, kuna tema nimel oli teisi isikuid halvustatud, head suhted teiste isikutega olid ohustatud, mis kokkuvõttes kahjustab tema mainet.

Indrek Nauri süü nimetatud kuriteo puhul ei ole suur. Tegemist on teise astme kuriteoga, kahtlustatav on võtnud endale kohustuse maksta summa riigituludesse. I. Naur tegutses kantuna soovist R. Pingi kohta oma arvamust väljendada, mis ei ole kriminaalkorras karistatav tegu. Selleks valis aga ebasobilikud vahendid, so lõi domeeni, mis on seostatav kannatanu isikuga. Kuna tegemist on eelkõige kahe isiku vahelise suhtega, siis puudub kriminaalmenetluse jätkamiseks avalik menetlushuvi.

Arvestades seda, et isiku süü ei ole suur ja kriminaalmenetluse jätkamiseks puudub avalik menetlushuvi, kuulub kriminaalasi lõpetamisele.»

Lugna määras, et Naur peab maksma 320 eurot riigi tuludesse.

Indrek Naur kinnitab Eesti Päevalehele, et identiteedivarguses ta ennast süüdi ei tunnista ja nõustus raha maksma, et välistada kurnavat üldmenetlust.

Naur ei tahtnud seda teemat eile pikemalt kommenteerida. Ta ei näinud mingit põhjust loobuda kohast Türi vallavolikogus ega astuda välja Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatuse liige ja meedianõunik Vadim Belobrotsev ütles, et erakonna juhatus koguneb järgmisel esmaspäeval.

Päevakava eilseks koos polnud, kuid Belobrotsev uskus, et see teema tuleb arutusele. Parteilt täpsema kommentaari saamiseks palus Belobrotsev teavet küsida erakonna Järvamaa piirkonna juhilt Jarno Laurilt.

Laur selgitas eile õhtul, et Naur ei saa antud juhul käituda nagu advokaat, vaid kui avaliku elu tegelane, kelle rahvas on vallavolikokku valinud.

Küsimusele, kas ta võidakse erakonnast välja visata, vastas Laur, et kõigepealt tahavad erakonnakaaslased temaga kohtuda ja oleneb, millised järeldused ta ise juhtunust lõpuks teeb.

4. veebruaril Järva Teataja digilehte kirjutatud kommentaar

Kaia, ise oled matemaatikaõpetaja ja ei oska arvutada, häbi-häbi. Koolis panid küll kõikidele kahed kes arvutasid 2+2=5. Kas pean sulle saatma Koma Ehitus OÜ majandusaasta aruanded, kus kõik tulemid on miinusega. Vaesed Koma töötajad saadeti just ka palgata puhkusele, kuna tööd ei ole. Selline mees siis juhib meie armast valda, ise ei saa oma ettevõtte juhtimisega ka hakkama. Raivo, mine uhke näoga pensile, muidu nokitakse sind surnuks ja koma muutub nulliks. Paremat und, Raivo. raivo@komaehitus.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles