Diabeet ohustab keskealisi mehi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Eestis on ligi 70 000 diabeetikut, kuid  maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel elab ligi pool suhkruhaigetest ilma diagnoosita – ehk siis haigete arv on oluliselt suurem.

Qvalitas arstikeskuse peaarst dr Toomas Põld selgitas, et levinuim diabeedivorm on teise tüüpi diabeet, mida võib lugeda heaoluühiskonna haiguseks. "Igal aastal avastatakse kümnest kontrollis käinud inimesel kahel kõrgenenud veresuhkru tase. See ei tähenda alati seda, et inimesel on diabeet, aga analüüs näitab, et inimesel on kõrgenenud oht haigestuda. Haigus näitab selget kasvutrendi ja suuremaks riskigrupiks on üle 45aastased mehed,“ lausus ta.

Põllu sõnul on haiguse peapõhjus eelkõige vale toitumine ja vähene liikumine. „Inimesed tarbivad liiga palju kergeid süsivesikuid, söövad palju nisutooteid, õlis tehtud tooteid ning teevad tihti  toiduvaliku selle järgi, kui kiiresti toit valmis saab,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles