Üle-eestiline koolinoorte kunstinäitus tähistab kultuuripärandi aastat

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Alates sellest nädalast saab Paides vaadata üle-eestilist koolinoorte uurimistöödel põhinevat kunstinäitust «Elav, põnev ja kirev vaimne kultuuripärand», mis võtab kokku õpilaste ja õpetajate poole aasta töö oma kodu või kodukandi kultuuripärandiga.

Projekti koordinaatori Elle Lepiku sõnul on näituse eesmärgiks tõsta noorte teadlikkust nende endi vaimsest kultuuripärandist ja arendada seeläbi loomingulist mõtlemist. «Näiteks uurivad ja kujutavad Orissaare gümnaasiumi õpilased oma töös ö-häälikut kui saarlaste vaimset kultuuripärandit, aga Viljandi gümnaasiumi õpilase Elisabeth Toomi töö jutustab sellest, millist rolli on tema pere liikmete elus mänginud mootorrattad,» tõi Lepik näiteid.

Järvamaad esindavad sepisristideteemalise tööga Albu põhikooli õpilased Ade Pärn, Maria Kraav ja Margit Liiva kunstiõpetaja Kersti Liivaku juhendamisel.

Näitusega tähistatakse kultuuripärandi aastat.

Vaimne kultuuripärand ehk elav kultuuripärand tähendab selliseid teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mida on antud edasi põlvest põlve ning mis on kogukonna jaoks tähtsad ka praegu.

Projekt algas eelmise aasta detsembris kunstiõpetajate koolitusega, millele järgnes töö koolides - õpilased uurisid oma kodukandi vaimset kultuuripärandit ning lõid tulemuste põhjal kunstitöö kontseptsiooni ja kavandi. Varakevadel peeti ettekande päevi ja korraldati näitusi.

Üle-eestilisele näitusele valis iga kool ühe töö. .

Näitus jääb avatuks 12. novembrini, samuti saab sellega tutvuda veebi kaudu: http://www.unesco.ee/galerii/. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles