Üheeuroste korterite remont jäi toppama

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi 1. oktoobriks oleksid pidanud sellel majal uued aknad ees olema, on neid praegu paigaldatud vaid kaks.
Kuigi 1. oktoobriks oleksid pidanud sellel majal uued aknad ees olema, on neid praegu paigaldatud vaid kaks. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Viisus ühe euroga korteri ostnud inimesed pidid oktoobriks majale uued aknad ette panema, kuid praegu on sellega hakkama saanud ainult üks korteriomanik.

Roosna-Alliku vallas Viisu külas vallalt ühe euroga korteri ostnud inimesed kirjutasid alla lepingule, et 1. oktoobriks on nende korteril uued aknad ees.

Uued plastaknad ilutsevad praegu üksnes kahe akna ees. Ülejäänud aknaaugud on kas päris tühjad või seisavad seal vanad, enamasti katkiste klaasidega aknad.

Roosna-Alliku vallavanem Peeter Saldre ütles, et vald kelleltki korterit tagasi nõudma ei hakka ja kui mõni ühe euroga kinnisvara ostnu tahab sellest loobuda, siis ta võib selle edasi müüa.

Kuigi korrastustööd pole kulgenud nii kiiresti, kui esialgu kavas oli, ei kanna Saldre ettevõtmist veel luhtunute kirja.

Saldre selgitusel võttis korteriühistu moodustamine kauem aega, aga nüüd on see tehtud ja majas elektergi sees, mistõttu usub ta töödesse tulevat uut hoogu.

Saldre lisas, et vallavalitsus võttis enda kanda trepikoja akende ostu, mis peaksid ette saama järgmisel nädalal.

Korteriühistu juhatuse esimees Mai Lehtmets ütles, et ostis korterile aknad juba suvel, kuid ehitusmehed ei saanud neid ette panna, sest majas polnud elektrit.

Aga nüüd on elektrijuhtmed kõigisse korteritesse veetud ja akende ettepanek Lehtmetsa ütlust mööda päevade küsimus. «Kevadeks on majal kõik aknad ja uksed ees ning algavad keskküttesüsteemi ja torutööd, mis tähendab, et esimesed inimesed võivad suvekuudel sisse kolida,» selgitas ta.

Lehtmets on välja arvutanud, et keskküttesüsteemi väljaehitus läheb ühele korterile maksma üle 2000 euro ja veesüsteem 400 eurot. Et sellist raha pole suuremal osal omanikest välja käia, tuleb võtta pangalaen. Lehtmets lisas, et ilma omaosaluseta pank laenu siiski ei anna, seetõttu on ühistu hakanud raha koguma nii, et iga korteriomanik maksab ühtsesse fondi kuus  50 senti ruutmeetrist.

Paar kuud tagasi pani Mäo põllumajandusühistu Tarbja külas müüki 15 korterit. Olenemata suurusest maksis korter sada eurot, ühe korteri kohta tuli seal kolm pakkumist.

Nüüd on korteritel uued omanikud, kes pidasid eelmisel nädalal esimest koosolekut.

Päinurmes sai maja korda

Koigi vallavanem Krstjan Kõljalg ütles, et neli aastat tagasi oli Päinurmes ühe kortermajaga kaks võimalust: kas lammutada või tasuta ära anda.

Vald müüs korterid maha hinnaga tuhat krooni (64 eurot) tingimusel, et uued omanikud peavad majale aknad ette saama ja katuse korda tegema.

Kõljalg ütles, et kõnealuses majas on praegugi kõikides korterites inimesed sees. «Maja suur eelis oli ahiküte, sest väikestes asulates, mida köetakse põlevkiviõliga, käivad soojaarved inimestel üle jõu,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles