Ka vaegkuuljad vajavad suitsuandurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas tegutsev puuetega inimeste abivahendikeskus Silmalaegas pakub kurtidele ja vaegkuuljatele Rootsis toodetud suitsuandureid.

Toote esindaja Janar Vaik selgitas, et komplekt koosneb suitsuandurist, saatjast ja vastuvõtjast. Kurdil ja vaegkuuljatel on vajadused erinevad, seepärast saab ka suitsuandureid erinevaid muretseda. «Vaegkuuljal võib olla kasu ka sellisest andurist, mis vilgub ja teeb kõvemat häält,» lisas ta.

Vaik sõnas, et kurdile inimesele on tehtud vilkuv pult, mille ta päevasel ajal nähtavasse kohta paigutab.

Öisel ajal ühendatakse vilkuva kasti külge lillekujuline vibropadi, mis pannakse padja või lina alla. See hakkab vibreerima siis, kui tekib mingisugune häire. «See ei tähenda, et selle peab kuskile selja alla panema, sest vibreerib nii meeletult, et peaaegu hüppab,» täpsustas Vaik.

Vaigu teada on kurdid ja vaegkuuljad niisuguse süsteemiga harjunud, sest nii töötavad ka kurtide äratuskellad ja muud seadmed.

Pult ja vibropadi on omavahel ühendatud, aga ülejäänud signaalid liiguvad õhu kaudu ilma juhtmeteta.

Vaik selgitas, et süsteem on nagu lego, suitsuandur on selles ainult üks osa. «Kui inimesel sünnib titt, siis ta võib osta titenutu vastuvõtja ja valgus hakkab puldis teistmoodi plinkima,» lausus Vaik.

Abivahendi kaardiga ostes maksab toode ligi 2500 krooni, komplekti täishind ilma soodustuseta on üle 4000 krooni.

Vaik ütles, et on vaegkuuljate ja kurtide liiduga korduvalt sotsiaalministeeriumis täiendavate soodustuste saamiseks läbirääkimisi pidanud, ent praeguses majandusseisus pole suurt abi loota. «Ega puudega inimesel ole raha kuskilt võtta ja abiraha on selleks aastaks juba kulutatud,» ütles Vaik. «Mõnel Järvamaa inimesel ehk on veel lootust toetust saada, aga ülejäänud piirkondades on raha otsas.»

Järvamaa vaegkuuljate ühingu juhatuse esimees Ülle Kruusma tuletab kõigile meelde, et tulekahju tagajärjed on hävitavad ja suitsuandurist pole pääsu ka vaegkuuljatel.

Kruusma tunnistas, et kuigi toode on suhteliselt kallis, pole muud seadmed kurtidele kahjuks võimalikud. «Võid loota, et sinu kodus kunagi tuleõnnetust ei juhtu või elad kindlustundes, et tulekahju puhkedes päästab muretsetud suitsuandur elu,» ütles ta.

Järgmise aasta 1. juulist alates peab igas kodus olema vähemalt üks suitsuandur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles