Tervisekaitse kõrvaldas müügilt ohtlikud küünelakid ja mänguasjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervisekaitseinspektsioon (TKI) kõrvaldas 2007. aasta lõpul müügilt kosmeetikatooteid, kemikaale ja mänguasju, mis sisaldasid tervisele ohtlikke aineid või olid mõnel muul põhjusel tervisele ohtlikud.

Ameerikas valmistatud Pinnacle küünelakid kõrvaldati müügilt, sest need sisaldasid reproduktiivtoksilist ehk sigivushäireid põhjustavat ainet – dibutüülftalaati, kirjutab TKI oma kodulehel.

Poolas toodetud kontaktliim Adhesive Technicqll (Klej Kontaktowy Polichloroprenowy) sisaldas 45 protsenti tolueeni, mis on jaemüügiks keelatud.

TKI avalike suhete juhi Iris Saluri ütlust mööda on tolueen samuti reproduktiivtoksiline aine. Jaemüügis on aine keelatud, sest kodustes tingimustes ei järgi tarbijad liimimisel ohutusnõudeid, näiteks ei kasuta kindaid.

Kõrvaldatud mänguasjad koer ja kõristi (Piszczek and Grzechotka) ning piuksuv loom (Piszcezek, squeeze) sisaldasid nagu küünelakidki lubatust rohkem ftalaati.

Saluri selgitust mööda kasutatakse ftalaati pehmetes mänguasjades suurema elastsuse saavutamiseks. Eriti ohtlik on aine väikelastele, kes mänguasju tihti suhu panevad.

Lisaks kõrvaldati müügilt Hiinas toodetud mänguasi Firedrake Power Whisker, mis purunes testil väikesteks osadeks, tekkis juurdepääs teravate servadega käivitusmehhanismile ja võib seetõttu tekitada vigastusi.

Mänguhaamer Funny Toys võib põhjustada lämbumist ja vigastusi, sest testil eraldusid väikesed ja teravate otstega osakesed.

Ohtlike toodete leiust on tervisekaitseinspektsioon teavitanud tarbijakaitseametit, kes annab teavet ohtlikest toodetest RAPEXi teavitussüsteemi kaudu edasi ka teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele.

RAPEXi kiirteavitussüsteemi kaudu saabunud teabe põhjal kõrvaldati aasta lõpul Eesti turult Ameerikas toodetud šampoonid, mille koostises oli teise kategooria kantserogeene ehk vähki tekitavaid aineid. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles