Koor laulis end kümnendasse hooaega

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel laupäeval kogunes Järvamaa poistekoor Paide gümnaasiumi aulasse ja laulis kümnendaks hooajaks hääled lahti.
Eelmisel laupäeval kogunes Järvamaa poistekoor Paide gümnaasiumi aulasse ja laulis kümnendaks hooajaks hääled lahti. Foto: Kristo Kivisoo

Ligi 60 noormeest ja poissi kogunes eelmisel laupäeval Paide gümnaasiumi Järvamaa poistekoori kümnenda hooaja esimesele proovile, et laulda hääled lahti ja plaanida sünnipäevahooaega.

Paide gümnaasiumi aulasse oli kogunenud poisse ja noormehi esimesest klassist ülikooli esimese kursuseni. Oli neid, kes on laulnud Järvamaa poistekooris algusest peale, kui neidki, kes liitusid alles tänavu.

Dirigent Varje Vürst lausus, et pärast koolide läbikammimist ja poiste ülekuula­mist sai koorikutse 40 uut poissi, laupäeval oli neist kohal üle 20.

Tudeng ei raatsi koorist lahkuda

Dirigent Indrek Vijard lausus, et käesoleval, ümmargusel hooajal tuleb maiks ette valmistada sünnipäevakontsert. «Päris tõsine väljakutse, sest peaaegu pooled poisid on uued,» sõnas ta.

Lisaks sellele peab koor valmistuma Eesti–Soome ühislaulupeoks Soomes, noortelaulupeoks Tallinnas ja veel teistekski esinemisteks.

Türi gümnaasiumi teise klassi õpilane Kris Schüts oli Järvamaa poistekoori proovis esimest korda. Ükskõik, mida temalt küsida, talle meeldis kõik: laulda, kooriproov, inimesed. «Need (dirigendid – toim) on ka normaalsed,» lisas ta.

Neli aastat Järvamaa poistekoori staaži on Aravete keskkooli IX klassi õpilasel Valter Lällil, kel soovitas koori minna muusikaõpetaja. «Tahtsin kooris laulda, kuid koolis polnud ühtegi poistekoori ja siis tulin siia,» sõnas ta.

Pole just suur üllatus, et Valterile meeldib kooris käia, sest talle meeldib laulda. «Siin on toredad inimesed, reisime tihti, laagrid on lõbusad,» põhjendas ta. «Dirigendid on ka väga lõbusad, aitavad, kui mure on.»

Tenno Toomistu kooristaaž on kõige pikem: ta on laulnud Järvamaa poistekooris algusest peale.

Sügisel alustas Tenno psühholoogiaõpinguid Tartu Ülikoolis, kuid poistekoorist loobuda ei taha, mistõttu oligi laupäeval kohal nagu viis kopikat.

Kuid poistekoor polnud Tennol siiski armastus esimesest silmapilgust. «Algul ütles isa, et läheksin koori,» selgitas ta. «Mingi aja pärast hakkas asi meeldima ja nüüd ei taha loobuda, see on üks osa mu elust.»

Tenno meelest on koori kõige olulisemad saavutused meestelaulu seltsi konkurside võidud. Eredamate hetkedena meenusid talle ka välisreisid Prantsusmaale, Ungarisse, Soome.

Dirigent Varje Vürst lausus, et mõte luua Järvamaa poistekoor tekkis 1997. aastal, kui Paides tuli kokku üle–eestiline poistekoor Kalev, mille dirigendid olid Hirvo Surva ja Indrek Vijard.

Et Surva juhendas samal ajal Virumaa poistekoori, pakkuski ta välja, et Järvamaal võiks tegutseda samasugune koor. Koori võttis vedada Indrek Vijard.

Noormehed toovad vennadki laulma

Vijard ütles, et talle tundus loomulikuna, et hakkab juhendama Järvamaa poistekoori.

Poistekooridega on ta olnud seotud peaaegu kogu oma teadliku elu: kuuendast kuni 18. eluaastani laulus ta RAMi poistekooris, 15 aastat töötas koormeistrina. Koos Hirvo Survaga alustas ta üle–eestilise poistekoori juures.

Järvamaa poistekoor tuli esimest korda kokku 17. jaanuaril 1998. «Enne tegime sügisel päevaga Järvamaale tiiru peale, et leida laulvaid poisse,» sõnas Vürst.

Esimeses proovis oli 102 poissi. Esimene võistulaulmine oli juba sama aasta detsembris.

Vijard märkis, et Eesti meestelaulu seltsi võistulaulmistel 1998. aastal, 2003. aastal ja tänavu on Järvamaa poistekoor olnud omas kategoorias võitja. Need on ka tema meelest koori parimad saavutused.

Vijard selgitas, et Eestis on praegu neli kontsertpoistekoori – Tartu, Tallinna, Estonia ja Kalev. «Kui see kõrgklass kõrvale jätta, siis sealt tulevadki maakondlikud poistekoorid nagu Virumaa ja Järvamaa,» lausus ta.

Varje Vürsti ja Indrek Vijardi andmetel on Järvamaa poistekoorist aastate jooksul läbi käinud 200–300 noormeest.

Vürst lausus, et koos on laulnud vennadki. Ka seekord tõi kaks poissi venna kaasa. «Meil on siin isegi kolm venda korraga laulnud,» lisas ta.

Vürst sõnas, et on sattunud mõne täitsa suvalise koori kontserdile, kus noormees astub ligi, ütleb tere, tunned ära ja selgub, et ta on saanud laulupisiku Järvamaa poistekoorist. «See ongi meie eesmärk, et kui ta lahkub siit, leiab ta teises kohas koori ja tegeleb edasi,» ütles ta.

Vijard sõnas, et koor aitab poistel ka meheks kasvada. «Siin ei õpi ainult laulma, vaid käituma ka,» lausus ta. «Teinekord on see olulisem kui laulmine.»

JÄRVAMAA POISTEKOOR

Esimene proov 17. jaanuar 1998.

Dirigendid on alguses peale olnud Indrek Vijard ja Varje Vürst.

1998., 2003. ja 2006. aastal võitis Eesti meestelaulu seltsi konkurssidel omas kategoorias esikoha.

Aastate jooksul on lauljaid olnud 200–300.

On esinenud Prantsusmaal, Soomes, Ungaris, teinud ringreise Eestis.

Osalenud neljas vabariiklikus spordi– ja laululaagris. Tänavu sai esikoha teatevõistluses, rahvastepallis, kaikaveos, vanemate ja nooremate poiste jalgpallis.

Silmapaistvamad lauljad on Mikk Dede, Kuldar Schüts, Jürgen Villem, Marek Metsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles