Altarimaali värvid löövad taas särama

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennistuskoda Kanut maali konservaator Üüve Vahur eemaldab aja jooksul tuhmistunud linaõli. Paljastuvad värvid on selged ja kirkad.
Ennistuskoda Kanut maali konservaator Üüve Vahur eemaldab aja jooksul tuhmistunud linaõli. Paljastuvad värvid on selged ja kirkad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Koeru kiriku altarist veidi paremal on tellingud ja põlevad tugeva valgustid. Neil töötavad kaks naist, üks põlvili ja veidi ettepoole kummargil, teine istudes, jalad üle tellingute ääre.

Tähelepanelikul kuulamisel kostab vaid vaikset sahinat. Ennistuskoja Kanut maali konservaatorid Marika Mängel ja Üüve Vahur töötavad kiriku vana altarimaali kallal enamasti vaikides. Värnitsakiht eemaldub raskelt, kuid selle alt paitavad silma erksad värvid. «Värvid on päris hästi säilinud,» kiidab Vahur.

Vahuri meelest on maale ilmselt nende värskenduseks korduvalt linaõliga üle tõmmatud, kuid see on aja jooksul tuhmunud ning nüüd on pruunikas kiht päris paks ja seda eemaldada aeganõudev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles