Paide ekspolitseinikul lasub süü naabri ründamises

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Neido
Väino Neido Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Endist politseinikku Väino Neidot süüdistatakse selles, et küttepuude pärast tõusnud tüli käigus lõi ta oma naabrit rusikaga näkku ja raudkangiga vastu jalga.

Endine legendaarne miilits ja politseinik Väino Neido, kellest on isegi ajaleht Eesti Ekspress persooniloo kirjutanud, muutus eile Paide kohtumajas oma süüasja arutamise ajal nii tuliseks, et kohtunik pidi teda korduvalt korrale kutsuma ja lubas talle kohtukorra rikkumise eest isegi trahvi teha.

Enne veel, kui kohus jõudis süüasja arutama hakata, valas Neido süüdistustega üle hoopis prokurör Merike Lugna ja nõudis tema taandamist. Neido nimetas Lugnat endiseks kommunistiks ja temale osutudes lausus: «Tema sigatsemine põhjustas minu invaliidistumise!»

Neido selgitas kohtus, et kogu antud uurimine on erapooletu ja tipneb sellega, et uurija ostis tunnistaja ära.

Hoolimata väga tõsistest süüdistustest kohus Neido kaebust ei rahuldanud.

Eile kohtumajas arutusel olnud sündmus leidis aset 2011. aastal 30. detsembril.

Neli või viis päeva enne kõnealust päeva tabas Paidet tugev torm, mis murdis kaks puud Pärnu 91 kinnistul, kus elab Väino Neido.

Et samal kinnistul asuvat teed kasutavad veel Pärnu 93s elavad naabrid, asus selle maja elanik viis päeva pärast tormi puid tükeldama, et autoga koju pääseda.

Naabrimees tunnistas kohtus, et kuna tema läbisaamine Neidoga on halb, kartis ta kohe, et naabri maal puude saagimisest võib suur tüli tõusta, kuid seda tegemata jätta ka ei saanud.

Et Pärnu 91 kinnistu kuulub Neido eksabikaasale, võttis naaber naiselt loa tormis murdunud puid tükeldada ja pidi tehtu hüvitiseks saama küttepuud endale.

Naaber selgitas, et enne kui ta julges mootorsae käima tõmmata, helistas ta politseisse ja teavitas, et tal on luba olemas ja ta hakkab tormimurdu saagima.

Naabri ütlust mööda sai ta umbes veerand tundi puid saagida, kui Neido tuli raudkang käes õue, hüüdis: «Kasi minema!» ja lõi vasaku käega teda näkku.

Hoolimata rünnakust jätkas naaber saagimist. Neido hakkas seejärel raudkangiga sae ees vehkima. Naabri selgitusel tahtis Neido saagi kangiga lüüa, kuid tabas hoopis tema jalga, kuid järgmisel katsel õnnestus tal tabada kangiga saagi nii, et selle kett purunes.

Nüüd helistasid politseisse enam-vähem samal ajal nii puid saaginud naaber kui ka tema vahejuhtumit aknast pealt näinud naine.

Kohale tulnud politseinik soovitas kannatanul lasta vigastused haiglas tõendada, mida too viivitamatult tegi.

«See kõik on vale!» oli Neido vastus eelneva jutu peale.

Neido ja tema naabri jutt kattub üksnes selles, et detsembri lõpus oli Paides tugev torm, mis murdis Pärnu 91 kinnistul kaks puud. Isegi puude liigis on nad eri meelt. Kannatanud räägivad kuuskedest, kuid Neido naeris kohtus demonstratiivselt selle peale ja väitis, et need polnud kuused, vaid nulud.

Väino Neido kokkuvõte 30. detsembril juhtunust on selline, et kohe pärast tormi hakkas ta koos kahe abilisega teele kukkunud puid saagima. Pidevalt sadas vihma ja töö ei edenenud just üleliia kiiresti.

30. detsembri lõunaks oli enamik tööst tehtud ja kui Neido nägi köögi aknast naabrimeest saega puude kallal askeldamas, oli tema meelest tegemist lihtlabase vargusega.

Seda, et kinnistu omanikust eksabikaasa oli naabrile nõusoleku andnud, Neido ei teadnud ega mõista, kuidas saigi eksabikaasa seda teha, sest abielu ajal ostsid nad sinna endale kodu kahekesi ja vara on veel jagamisel.

Igasugust löömist Neido eile kohtus eitas ja nimetas naeruväärseks, et tema käes olevat eset nimetati raudkangiks. Tegelikult olnud see raudlatist puude saagimise abivahend ja ta kasutas seda kõndimisel kepina.

Prokurör Merike Lungna selgitas Neidole karistust küsides, et trahvi pole talle mõtet määrata, sest süüalune on kinnitanud, et sissetulekut tal pole. Lugna hinnangul oleks Neidole õiglane karistus viis kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Kas kohus mõistab Väino Neido süüdi ja milline võib olla tema karistus, võib kõige varem selguda 24. septembril, kui Paide kohtumajas seda asja uuesti arutama hakatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles