Ka hooldaja vajab hoolt

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paidelane Silva Themas töötab Järvamaa haiglas ja osutab ka koduõendusteenust. Tema lõputöö kandis pealkirja «Dementsete eakate mitteametlike hooldajate toimetulekut mõjutavad tegurid koduses hoolduses».
Paidelane Silva Themas töötab Järvamaa haiglas ja osutab ka koduõendusteenust. Tema lõputöö kandis pealkirja «Dementsete eakate mitteametlike hooldajate toimetulekut mõjutavad tegurid koduses hoolduses». Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotsioloogid arvavad, et mitteametliku hooldusega tegeleb 15-25 protsenti täiskasvanud elanikkonnast. Dementse lähedase eest kodus hoolitseda on suur väljakutse igaühele.

Kolmveerand omaste hooldajatest on naised ja kuni 75 protsenti pikaajalisest hooldusest lasub just mitteametlike hooldajate õlgadel. Seega õed peaksid ära tundma hooldajate kõrge riski ülekoormusele ja depressiivsetele sümptomitele ning sekkuma varase meditsiinilise või psühholoogilise abiga.

Mitteametlik hooldaja peab paremini pingele vastu, kui ta saab tuge ja koolitusi, selgub Tartu Tervishoiu Kõrgkooli lõpetanud Järvamaa haigla meditsiiniõe Silva Themase lõputööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles