Tänavamuusik võib Soomes nälga jääda

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paides elav muusik Arvo Stoltsen läks teist korda Soome pealinna Helsingisse tänavamuusikuna pensionilisa teenima, kuid teenistus jäi loodetust väiksemaks.
Paides elav muusik Arvo Stoltsen läks teist korda Soome pealinna Helsingisse tänavamuusikuna pensionilisa teenima, kuid teenistus jäi loodetust väiksemaks. Foto: Silvi Lukjanov

Paidelase Arvo Stoltseni teine käik Soome tänavamuusikuks tõi loodetud tulu asemel hoopis kahju.

Esimest korda käis Paides tuntud saksofonist Arvo Stoltsen Soome pealinnas Helsingis tänavamuusikuna lisasissetulekut teenimas 2007. aasta juulis.

Siis tuli ta kuu aja pärast koju tagasi 1500 euroga, aga seekord pidi käigule pealegi maksma.

Tolleaegseteks päevatuludeks on Stoltsen märkmikku kirjutanud 50–70 eurot, parematel päevadel isegi üle saja euro.

Seekord on märkmikust näha isegi vähem kui kümneeurost päevateenistust,  üksnes turistirohkematel nädalavahetustel tuli kokku üle 50 euro. «Ei tasunud ära, kolm tundi saksofoni mängida on raskem kui ehitusel füüsilist tööd teha ja mille pärast tappa ennast nii sandi raha eest,» arutles 63aastane muusikuharidusega Stoltsen.

Kui Stoltsen poleks Türi lillelaadal ja Jäneda laadal korralikult, see tähendab viis-kuus korda tavalisest rohkem teeninud, poleks olnud ka, mille eest maksta Helsingis majutuse, bussipileti ja laevasõidu eest. «Oleksin hoopis nälga jäänud!» tunnistas ta.

Seekord mängis Stoltsen Helsingi tänaval saksofoni 20 päeva, rohkem ei pidanud vastu, sest oli õhtuti päevatööst rampväsinud.  Mängis ta kas kesklinnas või Vantaa keskuse rongijaama tunnelis.

Mõlemad on Stoltseni selgitusel rahvarohked kohad, kus tal eelmine kord läks tulusalt, kuid nüüd on masu jõudnud Soome ja rahval pole lihtsalt raha. «Tänavamuusikuna võin seda järeldada,» lausus ta. «Nii nagu meil Eestis olid keerulised ajad 2009-2010, ka siis ei tasunud tänaval mängimine ära, sest rahval oli rahaga ikka väga kitsas. Nii tundub praegu olevat  Soomes.»

Lisaks solkivat rumeenlased oma oskamatu lõõtspillimänguga tänavamuusikute mainet ja turgu.

Nii luhtus Stoltseni lootus koguda korralikku pensionilisa. Samuti sai talle selgeks, isegi väga hästi selgeks, et Eesti rahval on läinud iga aastaga aina paremini. «Rumalus on praegu siit kuhugi minna lootusega suurt  raha teenida. Helsingis üle 20 aasta baari pidanud Sirje Tassagi (Stoltseni tuttav Tallinna filharmoonia stöötamise ajast – toim) plaanib äri kokku tõmmata, sest  soomlasel pole raha enam baarides käia,» arutles ta.

Kummalisena tundub Arvo Stoltsenile ka, kui erinevalt suhtutakse tänavamuusikutesse. Kui Soomes mängimiseks ei pea omama luba, siis Tallinnas selleta tänaval musitseerida ei tohi. Kõige rohkem eelistab Stoltsen pakkuda tänavamuusikat Kesk-Eestis. «Siin mind tuntakse, teatakse ja on hulgaliselt tekkinud inimesi, kes igal pool mind mängimas nähes jäävad kuulama ega pea paljuks ka münte poetada,» arutles ta. «Tänavamuusik pole kerjus, vaid muusik, kellele meeldib rahvale mängida ja oma oskusega endale lisaelatist teenida. Kahju, kui keegi teisiti arvab!»

Arvo Stoltsen on suutnud veidi üle 220eurose pensioni juures tänavamuusikuna teenida lisa sedavõrd, et ostis kasutatud auto, millega laatadele esinema sõita.

Kord-paar kuus kutsutakse teda ka sünnipäevadele ja talvel annab meeldiva lisasissetuleku jõuluvanakutsed. «Soovin oma eluga hakkama saada ja võin öelda, et olen õnnelik. Mul polnud ka nooruspõlves, kui sai Venemaa avarustes suurtele publikutele esinetud, sedavõrd raha kui praegu,» tunnistas ta.

Eriti õnnelik on Stoltsen enda väitel olnud pärast seda, kui peaaegu viis aastat tagasi otsustas jätkata viina ja suitsuta. «Mõistus tuli pähe, vastasel juhul oleks terendanud ees vaid enda surnuks joomine,» ütles ta. «Nüüd olen 8. märtsist abielus, kodus 30 aastat noorem minu varasemast õpilasest naine ja elukutse, mis võimaldab tegutsedes meil kenasti ära elada.»

Kommentaar

Reena Tolmik

Tallinna Kesklinna valitsuse vanema asetäitja

Tallinna vanalinna muinsuskaitsealas vabas õhus võib tänavamuusik või muu artist esineda ainult linnaosa valitsuse määratud ajal ja kohas, esitades selleks Tallinna Kesklinna vanemale vastava sooviavalduse. Linnaosa annab esinemiseks loa viie tööpäeva jooksul.

Tänavamuusikul on keelatud lärmata, tülitada kaaskodanikke või rikkuda ükskõik millisel viisil avalikku korda, näiteks on keelatud kerjata teisi inimesi häirival moel.

Tänavu on väljastatud tänavamuusikutele ligi 80 esinemisluba. Enim on lube väljastatud aadressidele Tammsaare park, Komandandi tee ja Pikk jalg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles