Meesaak ennustab aastate parimat noosi

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi valla mesinik Aita Müürsepp vaatab, kuidas villimisnõust värske mesi purki voolab. Kuigi mesi püsib värske kaks aastat, on vastvõetud meel just inimeste silmis eriline väärtus.
Türi valla mesinik Aita Müürsepp vaatab, kuidas villimisnõust värske mesi purki voolab. Kuigi mesi püsib värske kaks aastat, on vastvõetud meel just inimeste silmis eriline väärtus. Foto: Silvi Lukjanov

Mesinikud kiidavad head ilma ja tunnustavad mesilasi nende tragiduse eest looduse pakutava saagi korjepausita tarru toomise eest.

Türi valla mesinik Aita Müürsepp võttis värsket mett eelmise nädala lõpus. «Metsaäärsetest taludest sai esmamüügiks võetud paarisajakilone saak, millega võib vägagi rahule jääda,» lausus ta. «Tänavu paistab hea saak tulevat, parim kõigist eelnevatest, sest kõik õitseb looduses sedavõrd hästi, et korjepausi pole mesilastel tekkinudki.»

Kuigi mesi püsib värske kaks aastat, on vastvõetud meel inimeste silmis just eriline väärtus. Nii on seda Müürsepalt juba küsitud ja pärast villimist on ta ka müünud õige mitu kilo.

Õigeks saagivõtuks läheb Müürsepa selgitusel ikka juuli keskpaigas või augusti algul, selleks ajaks on mesilastel saak korjatud. «Kui ilmad sedasi edasi soosivad, võib tänavu isegi kanarbikumett saada, mida ei juhtu just igal aastal,» lisas ta.

Praegu on mesinike üks peamisi töid perede tegemine, kuigi perede arv pole mesinike seas üldse oluline sedavõrd, kui oskus neilt mett saada. «Peresid võib olla palju, aga kui ikka ei oska suhelda mesilastega nii, et nad saaki koguksid, siis pole arvust ka kasu,» põhjendas Müürsepp.

Niisama tähtis on ka tunda loodust ja osata töötada kooskõlas looduse märkidega. «Mesindus on üks suur teadus, õpin kogu aeg vanematelt mesinikelt ja kõik pole sõnadega edasi antav,» tunnistas viiendat aastat Türi voorestikul mesilasi pidanud Müürsepp.

Veel pole meehind tänavu tõusnud, kuid ega Müürsepa ütlust mööda saa siin ennustada midagi. «Mul käivad kliendid mee järel kodus ja praegu saab kilo kätte 6.50 euro eest,» täpsustas ta.

Koeru valla mesinik Lembit Liin kiitis samuti aastat, millist ta pole näinud 35 aasta jooksul, kui on mesilastega tegelenud. «Kevadest saati pole ühtegi tagasilööki olnud, kõik on sujunud kui parimas stsenaariumis ja nii vurritan värsket mett müügiks juba mitmendat nädalat,» selgitas ta.

Meekilo hinda tõstaks Liingi, kuid ei julge, sest mesinikud saavad hästi elada vaid heas koostöös tarbijatega. Nii annab tema kilo mett koju järele sõitnule viie euroga. «Mõistan, et  investeerida tahtes sellise hinnaga mett müüa ei saaks, kuid mul on tänapäevane inventar olemas,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles