Kiired HIV-testid jõuavad Türile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaal on selle aasta jooksul HIV-viirusesse nakatunud üks inimene.
Valgamaal on selle aasta jooksul HIV-viirusesse nakatunud üks inimene. Foto: Ove Maidla

Järgmisel nädalal algab üle-eestiline HIV-kiirtestimine. Järvalastel on võimalik oma tervist kontrollida 16. juunil kella 12st 15ni Türi kesklinna parklas.

Sihtasutuse Terve Eesti kommunikatsioonijuht Anneli Aab teatas, et Eestis on HI-viirusekandjaid umbes 12 000 inimest ehk nakatunud on iga 72. tööealine inimene. «Lähtudes Türi valla tööealiste elanike arvust, võiks Türi vallas statistilise tõenäosuse järgi olla 88 HIV-positiivset inimest,» arutles ta.

Lisaks kiirele kontrollile jagavad spetsialistid nõuandeid, kuidas end viirusega nakatumise eest kaitsta, miks on vaja end testida ning kuidas elada kõrvuti HIV-positiivsetega.

Testima soovitab Aab tulla kõigil, kel on väikseimgi kõhklus või kasvõi üksainus kaitsmata seksuaalvahekord, sest Eestis on umbes 4000 inimest, kes ei ole oma nakatumisest teadlikud. «Kiirtest on sama usaldusväärne kui tavaline test,» täpsustas ta.

Aab kinnitas veel, et test on anonüümne ja tasuta. Kui tavatesti tegemisel võetakse analüüsi tarvis veeniverd ning tulemuse teadasaamisega läheb mitu päeva, siis kiirtesti puhul võetakse verd näpuotsast ja tulemus selgub minuti jooksul. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles