Tuntud piltniku auks avatakse Näljakülas mälestustahvel

Merili Nikkolo
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi fotograaf Avelinius Tõnisson on kevadpühade tarvis mannekeeniks valinud vennatütar Pilvi Tõnissoni (abielus Üllaste), kes on järvamaalastele tuntud hilisema harrastuskunstikuna. Pilvi aitas aastaid hiljem onu Aveliniusel ka fotosid retušeerida. U 1926
Türi fotograaf Avelinius Tõnisson on kevadpühade tarvis mannekeeniks valinud vennatütar Pilvi Tõnissoni (abielus Üllaste), kes on järvamaalastele tuntud hilisema harrastuskunstikuna. Pilvi aitas aastaid hiljem onu Aveliniusel ka fotosid retušeerida. U 1926 Foto: Fotod Rene Viljati erakogu

Teisipäeval kell 18 toimub jalutuskäik Türi muuseumi juurest Näljakülla, kus tähistatakse Avelinius-Friedemann Tõnissoni sünnist 135 aasta möödumist Vainu tn 9 majal mälestustahvli avamisega, kirjutab Türi valla koduleht.

Muuseumi juhataja Erika Jaanholdi sõnul on teisipäevane retk korraldatud kultuuripärandi aastasse sobiva ettevõtmisega jäädvustamaks Türil tegutsenud piltniku ja kandlemeistri tegevust. «Tänu Avelinius Tõnissonile on säilinud suhteliselt palju fotojäädvustusi Türist ja türilastest 20. sajandi algusest kuni Teise maailmasõja puhkemiseni,» lisas Jaanhold.

Türi päevapiltnik Avelinius-Friedemann Tõnisson sündis 1878. aastal Vana-Vändras koolmeistri ja kirjamehe Mats Tõnissoni esimese pojana. 1905. aastal rajas ta Türil iseseisva fotoäri. 1912. aastal valmis Tõnissonidel Vainu tänav 9 oma maja. Pärast isa Mats Tõnissoni surma, jätkas Avelinius kaupmehe, piltniku ja kandlemeistrina. 1920. aastate paiku ehitas Avelinius Vainu tänav 9 elamu hoovile oma isikliku klaasseinaga fotoateljee, kus linnakodanikel oli võimalus kaamera ees poseerida. Avelinius Tõnisson suri 1959. aastal ja on maetud Türi Saunametsa kalmistule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles