Uued viieeurosed jõuavad käibele

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Pank

Juba homsest on euroala riikides ringluses uued teise seeria viieeurosed rahatähed, millel on senistega võrreldes uued turvamärgid.

Alates 2. maist väljastavad uusi pangatähti kõik pangakontorid ja sularahaautomaadid. Esimese seeria viieeurosed pangatähed jäävad koos uutega kasutusele, kuid eemaldatakse järk-järgult ringlusest.

Teise seeria viieeurose pangatähe tootmisel rakendatakse uusimat tehnoloogiat, sest esimese seeria ringlusse laskmisest on möödunud juba rohkem kui kümme aastat.

Uuel viieeurosel kasutatakse uusi ja tõhustatud turvaelemente. Kõik turvaelemendid paiknevad uue pangatähe esiküljel ja neid saab hõlpsasti kontrollida – piisab, kui pangatähte katsuda, vaadata ja kallutada. Samad turvaelemendid on plaanis lisada kõigile teise seeria pangatähtedele.

Pangatähte vastu valgust vaadates ilmub nähtavale Kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree, pangatähe nimiväärtus ja akna kujutis. Europe portreed on kujutatud ka hologrammil ning see on ühtlasi kogu teise seeria tunnusjooneks.

Silma torkab smaragdroheline number pangatähe vasakul alumisel serval ja selle trükivärv muutub pangatähte kallutades smaragdrohelisest tumesiniseks. Peale selle on uue kujundusega viieeurosel pangatähel reljeefsed jooned, mis on eelkõige abiks vaegnägijatele. Ka põhimotiivi, teksti ja nimiväärtuse trükivärv on tihedam.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles