Harrastusnäitlejad vahetavad lavakogemusi

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alburahva Teater on Järvamaa 13. näitemängupäeval kahe lavastusega.
Alburahva Teater on Järvamaa 13. näitemängupäeval kahe lavastusega. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Teatrikuu lõpetuseks on neli Järvamaa harrastusteatrit võtmas homme mõõtu 13. näitemängupäeval Koerus, nädala pärast on kaheksa trupiga kuuenda teatripäeva päralt Aravete kultuurimaja lava.

Laupäeva keskpäevast on Koeru kultuurimaja laval Alburahva Teater kahe tükiga, Sääsküla külateater, Paide huviteater ja Kaalepi Kratt.

Nende ajaga piiratud etteasteid hindab žürii, kuhu kuuluvad Eesti harrastusteatrite liidu tegevjuht Kristiina Oomer, Jõgevamaa teatriedendaja Tiina Tegelmann, Järvamaa rahvakultuuri spetsialist Külliki Aasa.

Põlvkonnad vahetuvad

Koeru keskkooli näiteringi ja Koeru huviteatri juhendaja Krista Jürgensi meelest peaks näitemängupäev näitama, milline maakonnas hetkeseis on, kuigi täit peegeldust see siiski ei anna. «Eelkõige teeb lavastaja otsuse, kas tükk on sel hetkel valmis või mitte,» lausus ta. «Näiteks Koeru huviteatril on praegu nii-öelda põlvkondade vahetus, ühed on eest läinud, teised pole veel nii head, aga meil on palju lasteetendusi,» selgitas ta.

Jürgens lisas, et ka Sargveres on tehtud aastaid näitemängu, Oisu trupp tuleb teisi vaatama, Imavere noored ei jõudnud oma lugu esinemisküpseks. «Kui ka tundub, et sel aastal on vähe truppe, siis päev kestab kaheteistkümnest poole kuueni, nii et pikkust ju iseenesest on,» lausus ta. «Küllap järgmisel ja ülejärgmisel korral on neid rohkem ja siis võib juba kõvemini hõisata.»

Jürgensi meelest on harrastusteatrinduse juures kõige olulisem, kes võtab trupi kokku ja lavastab. Paide huviteatril on näiteks koguni kaks lavastajat: Erich Einstein ja Tarmo Hints, Tiit Tammleht tegutseb Albus, Arlet Palmiste Sääskülas, Ain Kütt Amblas. «Maal on ju nii, et inimesed, kes midagi teevad, teevad kõike – tantsivad, laulavad, mängivad, vahel pead mõnda isegi mitu aastat ootama, et saada teda mängima,» arutles ta.

Näeb mitut

maailma ettekannet

Nädala pärast on harrastusnäitlejate päralt Aravete kultuurimaja lava: kohaliku kultuuri- ja huviseltsi eestvõttel astub üles kaheksa truppi, kõigil võimalus teha nii-öelda täismängu.

Korraldaja Arlet Palmiste selgitusel on Aravete teatripäeval erinevalt näitemängupäevast nii-öelda oma liin ajada. «Meil on oma publik, omad fännid, näiteks Jäneda punt on alati kohal, ootavad seda päeva, võhmalased tulevad seekord vaatama, igal aastal oleme Sääsküla külateatriga teinud midagi just selleks päevaks, et korraldajana ise ka osaleda,» selgitas ta. «Kõik saavad oma tükid algusest lõpuni ära mängida, pärast on tagasiside aeg, seekord teeb seda Egon Nuter, kes nimetab endale sümpaatse mees- ja naisnäitleja, ja siis on pidu.»

Palmiste meelest on erakordne, et Aravetel näeb mitut nii-öelda maailma ettekannet. «Need on omaloomingulised näidendid, mida ükski proff pole enne mänginud,» sõnas ta.

Selliste autoritena pidas Palmiste silmas Küllike Veedet Albust, Ain Kütti Amblast, Türi noortestuudio rühmatööd ja ennastki Sääskülast.

Järvamaa 13. näitemängupäev

Alburahva Teater Ardi Liivese «Hüvasti, mereröövel!» I vaatus,

Sääsküla külateater Arlet Palmiste «Öö surnukuuris»,

Paide huviteater «Kas Kongos on tiigreid?»,

Alburahva Teater Küllike Veede «Ema läheb mehele»,

Kaalepi Kratt Tiina Kase «Vargamäe mehed Kihnut kaema».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles