Matkatee tutvustab Järvamaad

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide bussijaamas allkirjastasid koostöölepingu 8 omavalitsust ja MTÜ Türi-Tamsalu Matkatee.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Paide bussijaamas allkirjastasid koostöölepingu 8 omavalitsust ja MTÜ Türi-Tamsalu Matkatee. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kunagi Türi ja Tamsalu ühendanud raudtee tamm läbib Paide linna, Türi, Paide, Roosna-Alliku , Järva-Jaani, Kareda, Väätsa ja Tamsalu valda ning on suures osas säilinud ja läbitav. Täna allkirjastas kaheksa omavalitsust Paide bussijaamas koostöölepingu MTÜga Türi-Tamsalu Matkatee. 

Nii koostöölepingul alla kirjutanud vallajuhid kui ka kaasatud MTÜde esindajad usuvad, et mööda raudteetammil kulgev matkarada elavdab kohalikku elu ja tutvustab piirkonda.

Juba sel suvel, täpsemalt 18. augustil kulgeb mööda raudteetammi rahvamatk Tamsalust Türile ning järgmisel aastal läbib sama teed rattamaraton.

MTÜ Türi-Tamsalu Matkatee juhatuse liige Arlet Palmiste kinnitas, et teekond raudteetammil on põnev ja tervislik ning eriti sobilik Tallinnast lähtujale. «Mõlemasse otsa saab Tallinnast sõita rongiga,» märkis ta.

Palmiste hinnangul on retk tammil ideaalne kahepäevapuhkus looduses koos sportimisvõimaluste ja ajalooliste objektide külastusega.

Palmiste viitas uuringutele, mille järgi huvitavad puhkajat enim just loodus, aktiivne liikumine ja põnevad külastuskeskused. «Siin on see kõik olemas,» rõhutas ta.

Palmiste ütlust mööda on loodud MTÜ esmaülesanne kõrvaldada kitsaskohad nendelt vähestelt lõikudelt, kus tamm on läbimatu. Hoovialad ja läbimatud lõigud on kavas tähistada ja märgistada.

Koostöölepingule alla kirjutanud omavalitsused toetavad ettevõtmist ka rahaga. «2015. aastal saab tamm sajaaastaseks ja selleks ajaks on eesmärk enamik praegustest hulludest ideedest ellu viia ja tammi juubelit suurte sündmustega tähistada,» lisas Palmiste.

MTÜ Türi-Tamsalu Matkatee asutasid nelja aktiivse MTÜ esindajad eelmise aasta 9. oktoobril. MTÜ ülesanne on rajada endise kitsarööpmelise raudtee tammile matkarada ning hooldada ja hallata seda. MTÜ tegevust toetavad ka raudteetammiäärsed omavalitsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles