Tuhanded järvalased nõuavad kiirabireformi peatamist

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aino Ekštein oli Paide Vee tänava apteegis üks esimesi, kes toetusallkirja andis. Ekštein tahab olla kindel, et kui vajab kiiret abi, sõidutatakse ta ikka Paidesse, mitte mõnda teise linna, kust hiljem on raske koju pääseda.
Aino Ekštein oli Paide Vee tänava apteegis üks esimesi, kes toetusallkirja andis. Ekštein tahab olla kindel, et kui vajab kiiret abi, sõidutatakse ta ikka Paidesse, mitte mõnda teise linna, kust hiljem on raske koju pääseda. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kolme nädala jooksul andsid Järvamaa inimesed kiirabireformi peatamise toetuseks 3066 allkirja, sest ei kavatse leppida kiirabiteenuse ümberkorraldamisega, mis lõhub maakonna territoriaalset, regionaalset ja tervishoiuteenuste osutamise terviklikkust.

Toetusallkirjade kogumise algataja Kersti Sarapuu selgitusel ei saa terviseamet rahva sedavõrd jõulist vastuseisu eirata ja peab tunnistama, et on talitanud tormakalt.

Seni on ameti juhid käinud järvalastele pidamas monoloogi, mõistmata, et niisuguseid otsuseid ei tohi teha ilma dialoogi ja konsensuseta.

Sarapuu lisas, et terviseamet pole viimase kuu jooksul suutnud kummutada kahtlust, et kiirustades väljakuulutatud kiirabireform halvendab iseäranis Järvamaa inimeste tervishoiukorraldust, abi kättesaadavust ja paikkonna elukvaliteeti.

Terviseamet on omapäi otsustanud 2014. aastast ümber korraldada kiirabibrigaadide teeninduspiirkonnad nii, et Järvamaa hakitakse erakorralise meditsiiniabi osutamine valdkonnana eri ilmakaarte suunas tükkideks. Idee on luua igale kiirabibrigaadile teeninduspiirkond raadiusega 50 kilomeetrit. Esmapilgul on eesmärk õilis, ent kitsa ametkonnakeskse mõtlemise tulemusel äraspidine.

«Järvakatele tähendab see tervishoiukorralduse mõistes maakonna kaotamist, nagu on juba kordi varem juhtunud teistes valdkondades. Terviseameti mullu 18. detsembril alustatud konkursiga eelistatakse suuremaid pakkujaid, mis kahandab Järvamaa haigla suguste piirkondlike üksuste konkureerimisel edulootust ning õõnestab maakonnahaigla tulevikuväljavaateid tervikuna,» selgitas Sarapuu.

Järvamaa omavalitsuste liidu tegevjuhi Toomas Tippi eraviisi algatatud samasisulise üleskutsega petitsioon.ee internetilehel oli 13. veebruari hommiku seisuga liitunud 244 inimest.

Paide linnavolinik Kersti Sarapuu ja Roosna-Alliku vallavanem Peeter Saldre annavad kogutud allkirjad üle terviseametile täna kell 12.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles