Talunikud süütasid ka Järvamaal põhupalli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi talunikud kogunesid põllumeeste aktsiooniks Põikva külla Põllemaa Saare tallu ja põletasid Euroopa Liidu ebaõigluse ja põllumeeste toetuse meelehärmiks põhupalli.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Türi talunikud kogunesid põllumeeste aktsiooniks Põikva külla Põllemaa Saare tallu ja põletasid Euroopa Liidu ebaõigluse ja põllumeeste toetuse meelehärmiks põhupalli. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Türi talunikud kogunesid üleeile põllumeeste aktsiooniks Põikva külla Põllemaa Saare tallu ja põletasid Euroopa Liidu ebaõigluse ja põllumeeste toetuse meelehärmiks põhupalli.

Põllemaa Saare talu peremees Ennu Nurk ei suuda mõista, kuidas saavad ühtsust lubavas euroliidus kehtida põllumeestele nii erinevad tingimused. «Ka meie siin tahame väiketootjatena ära elada nii nagu Soomes või Saksamaal, mitte vireleda,» ütles ta.

Abikaasa Anne Nurk lisas, et niimoodi elu maal välja suretataksegi. «Meie, vanad, kannatame kuidagi ära, kuhu meil minnagi, kuid noored ju maale selliste mängureeglite juures ei jää,» ütles ta oma pere näitel.

Teraviljakasvatusega tegeleva Pibari Farmeri osaühingu esindaja Heli Koit küsis, miks meie lauale peab toit tulema kallimalt kui teistele ja turul peame taluma ebavõrdset konkurentsi.

Türi talunike liidu esimees Reet Länkuri selgitusel on just väiketalunikud viidud kannatuse katkemise äärele. «Panemegi ebaõiglusele tule otsa ja loodame, et Brüssel mõistab meie hingepõhjast tulevat karjet,» sõnas ta.

Põhupalli põletamisele olid kogunenud kümmekond inimest seitsmest talust sooviga tunda end ühise asja eest seismas. «Et esialgne mõte süüdata põhupallid Balti keti teel muutus, Tallinna me sõitma ei hakanud, sest õhtu poole kuuene kellaaeg on talunikele just farmis töötamise aeg,» põhjendas ta.

Eile kogunesid Eesti põllumehed Tallinna Raekoja platsile protestiaktsioonile, et koos Läti ja Leedu põllumeestega nõuda võrdseid konkurentsitingimusi Euroopa Liidus.

Kell 17.30 süütasid nad heinapaki, mis oli signaal süüdata Via Baltica trassil kuni Läti piirini paigutatud heinapakid.

Põllumeeste eelmised aktsioonid, nagu allkirjade kogumine, «ÜPP Balti traktor», on Balti põllumeestele algselt pakutud 58 protsenti ELi otsetoetuste keskmisest pisut suurenenud, kuid mitte niipalju, et see põllumehi rahuldaks.

Tänasest homseni kestab Euroopa Ülemkogu, kus loodetavasti saab lõpliku kuju ühenduse eelarve aastateks 2014−2020, sealhulgas ka põllumajandustoetused.

Sellest sõltub Eesti ja teiste Balti riikide põllumeeste konkurentsivõime järgneval seitsmel aastal ja kohaliku toidu hinnad. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles