Järvajaanilased üritavad Guinnessi rekordit

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto Andrus Eesmaa

Järva-Jaani teine killavoor «Ehitatud Eestis 2013» leiab aset 3. ja 4. augustil.

Ürituse eestvedaja Tuve Kärner loodab seekord pääseda omaehitatud sõidukite paraadiga ka «Guinnessi rekordite raamatusse».

Kärneri teada pole sellist rekordit varem registreeritud, kuigi raamatus on kirjas näiteks suurim mootorrataste ja isegi tuletõrjeautode paraad. «Suurim tuletõrjeautode paraad koosnes 156 autost, mis Eestis tähendaks, et peaksime kõik komandod autodest tühjaks tegema,» selgitas ta.

Kolm aastat tagasi tuli Järva-Jaani kokku ligi 70 omavalmistatud sõidukit, kuid rekordi tarvis tahab Kärner näha neid kohapeal veelgi rohkem.

Kärner selgitas, et sõidukid ei pea oleme väga keerulised ega nõudma inseneri diplomit, need võivad liikuda ka kondimootori jõul. «Soovitasin meie segakooril valmistada puidust tõukerattad,» lisas ta.

Kui kellelgi on kuuris mõni omavalmistatud sõiduk, kuid ta ei taha või ei saa ise augustis Järva-Jaani tulla, palus Kärner neilgi endast märku anda, sest võibolla saab neid paraadi tarvis laenutada.

Aga kui teil pole ideed, võimalust või oskust augustiks mõni sõiduk liikuma panna, aitab Kärneri lubadust mööda vanatehnika varjupaiga kollektsioon, kus leidub hulk meistrimeeste ehitatud aparaate. Et killavooris osaleda, tuleks seadeldis siis suve jooksul sõidukorda seada.

Kärner plaanib sama ürituse käigus üles seada veel omavalmistatud tööriistade, majapidamistarvete ja abivahendite näituse. Tal on juba kokkulepe Järva-Jaani vallavanema Arto Saarega, et see võtab näitusele kodunt kaasa WC-poti prilllaua, mida tõsta üles trummipedaali vajutus.

Kuigi Järva-Jaani on aegade jooksul olnud kuulus oma ettevõtmistega, tuleb «Ehitatud Eestis 2013»  Kärner lootust mööda neist kõige suurejoonelisem. «Kui me ei peakski Guinnessi rekordit püstitama, siis pole ka midagi hullu, sest palju vahvaid sõidukeid tuleb kindlasti kohale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles