Kiirabi jäämist saab toetada allkirjaga

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aino Ekštein oli Paide Vee tänava apteegis üks esimesi, kes toetusallkirja andis. Ekštein tahab olla kindel, et kui vajab kiiret abi, sõidutatakse ta ikka Paidesse, mitte mõnda teise linna, kust hiljem on raske koju pääseda.
Aino Ekštein oli Paide Vee tänava apteegis üks esimesi, kes toetusallkirja andis. Ekštein tahab olla kindel, et kui vajab kiiret abi, sõidutatakse ta ikka Paidesse, mitte mõnda teise linna, kust hiljem on raske koju pääseda. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kõik järvalased, kes tahavad, et neid teenindaks ka edaspidi kodumaakonna haigla kiirabi ega sõidutataks teise maakonna haiglasse, saavad kinnitada seda allkirjaga.

Alates eilsest on võimalik toetusallkirja anda Paide Vee tänava apteegis, Paide raekojas ja Järvamaa haigla polikliinikus.

Paide linnavolikogu esimees Kersti Sarapuu selgitas, et terviseameti kiirabireformi kava jõustudes sõidutatakse meie inimesed erakorraliste tervisehädade korral sõltuvalt asukohast pärast esmaabi andmist Paide asemel ilmselt Virumaale, Tartusse, Tallinna või Viljandisse. «Võimalik on isegi stsenaarium, kus Järvamaad teenindavad kiirabibrigaadid paiknevad Tapal, Põltsamaal või Türil, kuid mitte Paides,» ütles ta.

Sarapuu hinnangul ei ela Järvamaa haigla ilma kiirabita ära ja reform võib mõjutada lõpuks kogu haigla tegevust.

Sarapuu selgitusel on peaaegu kõik omavalitsused, seega kaudselt kõik järvalased haigla aktsionärid valdavalt sel põhjusel, et arstiabi oleks neile kättesaadav parimal viisil. «Seda teades on eriti kummaline, et kuskil Tallinna kabinetis panid ametnikud kokku reformikava, mis eirab Järvamaa kogukonna huve, rääkimata kohalike tervishoiuspetsialistide ja omavalitsuste kaasamisest,» pahandas ta.

Sarapuu kutsus inimesi toetama allkirjaga üleskutset peatada Järvamaal terviseameti käivitatud kiirabiteenuse ümberkorraldused, mis lõhuvad maakonna territoriaalset, regionaalset ja tervishoiuteenuste osutamise terviklikkust.

Järva maavanem Tiina Oraste ja Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev pöördusid eile konkurentsiameti poole palvega uurida terviseameti väljakuulutatud kiirabi osutamise avaliku konkursi tingimusi, mis annavad nende hinnangul selge eelise suurematele teenusepakkujatele ja on vaba konkurentsi suhtes diskrimineerivad.

Orastele teadaolevalt on konkursi tingimuste väljatöötamises osalenud Eesti Kiirabi Liidu juhatus, kuhu kuuluvad ainult Tallinna, Tartu, Ida-Viru ja Pärnu kiirabi esindajad. «Sellest lähtuvalt on konkursi tingimused soodsad just nendele teenusepakkujatele,» sõnas ta.

Juba varem on Oraste juhtinud tähelepanu asjaolule, et reformi on teadlikult ette valmistatud kiirustades ning väiksemaid teenusepakkujaid ja kohalikke omavalitsusi teavitamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles