Maavanem soovitab kiirabireformi peatada

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Aasta esimesel tööpäeval kutsus maavanem kokku nõupidamise terviseameti kavandatava kiirabireformi asjus, eile saatis ta sotsiaalministrile kirja selle peatamiseks.

Järvamaa senine terviklik teeninduspiirkond on terviseameti kiirabireformis jagatud kolme  teeninduspiirkonna vahel: Mulgi-Järva, Tartu-Vooremaa  ja Harju-Viru vahel.

Selline lähenemine on maavanem Tiina Oraste meelest arusaamatu. «Seni on Järvamaa haigla kiirabibrigaadid teenindanud kogu Järvamaad ja teinud seda hästi, sest ühtegi puudust pole terviseamet välja toonud,» lausus ta.

Seega tekitab praegune kiirabireform, kus teeninduspiirkondade konkursil eelistatakse suuremaid teenusepakkujaid, pehmelt öeldes hämmastust. «Tegemist on järjekordse näitega ametnike tahtmatusest inimestele olulisi teemasid põhjendada ja kohtadel läbi arutada. Niisugune praktika tuleb Eestis lõpetada,» ütles ta.

Selgituste saamiseks saatis Oraste eile sotsiaalminister Taavi Rõivasele kirja, millega avaldab hämmastust, et terviseamet pole teeninduspiirkondade määramisel kaasanud regionaalseid eksperte ega vaevunud ei maavalitsust ega kohalikke omavalitsusi sellest eelnevalt teavitama.

Oraste teeb ettepaneku peatada terviseameti algatatud kiirabireform. «Me ei saa rahulikult pealt vaadata, kuidas lõhutakse Järva maakonna territoriaalset, regionaalset ja tervishoiuteenuste osutamise terviklikkust, sest reformi järel kujuneb meditsiiniline turvalisus Järvamaale katastroofiliseks. Pealegi näen selles Järvamaa haigla nõrgestamist,» ütles ta.

Samas tehti sotsiaalministrile ettepanek luua Kesk-Eesti teeniduspiirkond ja kohtuda 16. jaanuaril Järvamaa haigla visiidi ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles