Muuseum näitab vanu mänguasju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa muuseum
Järvamaa muuseum Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaa muuseum uuendas enne jõule väljapanekut Mäo reisiterminali vitriinis, vahetades seal välja kaabud, kübarad ja jalutuskepid.

Programmijuht Terje Truska selgitusel on muuseumi fondist vitriini kolmele riiulile mahtunud 25 mänguasja aastatest 1960-70. «Vanimad neist on kodus valmistatud ratastel puuhobune, pisike jonnipunn ja puidust kanake,» märkis ta.

Äratundmisrõõmu peaksid Truska meelest pakkuma ka vahtkummist ja plastmassist mänguloomad ning miks mitte kohvilauas istuvad nukudki. «Umbes sada aastat tagasi osteti poest mänguasju harva, sest nad olid kallid ja seetõttu maainimesele tihtilugu kättesaamatud,» teadis ta öelda. «Nii valmisid puidust, õlest, pilliroost ja riidejääkidest koduloomad, nukud, täiskasvanute tööriistu imiteerivad mänguasjad, paadikesed, püssid, pillid. Tähtis ei olnud niivõrd mänguasja välimus, vaid mängides saadud emotsioon.»

Mänguasjad jäävad Mäo reisiterminalis vitriini 20. märtsini. Veel varem on seal uudistada olnud jalanõud ja reisikohvrid. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles