Riik tahab muuseumist lahti saada

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa muuseum. Pilt on ilustratiivne.
Järvamaa muuseum. Pilt on ilustratiivne. Foto: Tiit Reinberg

Poliitikud on langetanud otsuse, et Järvamaa muuseum tuleb riigilt Paide linna kätte, kuid üle 35 aasta muuseumi juhtinud Tiiu Saaristi meelest on tegemist superlollusega.

Paide linnavolikogu liige ja SA  Ajakeskus Wittenstein juhataja Ants Hiiemaa ütles, et Järvamaa muuseumil on praegu kaks võimalust: kas riik paneb selle kinni,  nagu Elvas juhtus, või võtab linn selle oma  hallata.

Nii linnale kui kogu maakonnale on Hiiemaa hinnangul muuseumi säilitada oluline, mistõttu peakski 2014.  aastast saama tast sihtasutuse allasutus.

Hiiemaa selgitusel kavatseb ajakeskus laieneda Vallimäelt kolme Tallinna tänava majja, kuhu võiks riigi ja  Euroopa Liidu abiraha toel muuseumi eksponaadid üle  tuua.

Kuigi leping on alles koostamisel ning ei Paide linnavolikogu ega kultuuriministeerium ole otsust veel heaks kiitnud, tunnistas Hiiemaa, et poliitiline toetus on sellel juba olemas.

Tiiu Saarist nimetab ministeeriumi soovi maakonna muuseumist vabaneda ja seda linna õlule suruda superlolluseks.

Saaristit paneb imestama, et nüüd, kui meil on jälle oma riik,  ei oska me enam ajalugu väärtustada. Ministeeriumi soovi muuseum linna sihtasutusele anda võrdleb Saarist kunagise parteijuhi jutuga, kes soovitas tal muuseumi ruumiprobleemi lahendamiseks vanemad asjad minema visata.

Kulude kokkuhoiuks võiks Saaristi meelest maakonnamuuseumid liita, kuid mitte asutustega, kes tegelevad meelelahutusega. «Muuseum on teadusasutus ega pea sõud tegema,» sõnas ta.

Kuigi Saarist ei juhi muuseumi juba neli aastat, tunnistas ta, et süda valutab ikka selle tuleviku pärast.

Paide abilinnapea Elena Sapp selgitas linnavolikogu viimasel istungil, et riik maksab muuseumi kogude hoidmise ja täiendamise eest linnale raha ja summa vaadatakse igal aastal üle.

Sapp kinnitas, et linn pole nõus võtma muuseumiga endale juurde lisakulutusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles